Ledeno popotovanje

Žanrkratka zgodba
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaHlebce, 2023
Založba
Prevod Danni Stražar
Ključne besede Polarna območja, Preživetje, Druščine, V otroškem leposlovju
Število strani

78

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ledeno popotovanje je še ena izmed knjig založbe Zala, v katerih se zgodi vse in hkrati nič. S spet izjemnim prevodom Dani Stražar. Priporočamo tudi odraslim bralcem. Trije prijatelji (Ida, Max in Jock) se med igro znajdejo na ledeni plošči, ki jih odnese po osupljivi in brezčasni polarni pokrajini. Včasih je zelo koristno, da nas v vsakdanjem življenju kakšna stvar odnese daleč stran, v skrivnostni svet, svet domišljije. Z zabojem, vejo, z nekaj sendviči preživijo. Srečajo velikanskega pingvina, naučijo se hoditi po rokah. Nimajo ničesar, hkrati pa imajo vse. Sebe in domišljijo. Kar je vse, kar je potrebno. Dolgčas in brezčasna polarna pokrajina pri spodbujanju domišljije zelo pomagata. Potem pa se, vrnejo nazaj, od koder so se odpravili. Tako, kot če beremo knjige. Po skoku v svet domišljije se vrnemo nazaj v realnost. Ampak nikoli več takšni, kot smo bili prej. Tako, kot prijatelji Ida, Max in Jok, nikoli več ne bodo taki, kot so bili prej. Kot so zapisali pri založbi Zala se Anna-Clara Tidholm in Thomas Tidholm prvič predstavljata našim bralkam in bralcem. Avtorja sta dobitnika mnogih najvidnejših priznanj in nagrad, tudi nagrade Astrid Lindgren. Anna-Clara Tidholm je v letu 2023 v izboru za najvišjo, za spominsko nagrado Astrid Lindgren, nagrado ALMA. Zasluženo. Za konec pa še nekaj vprašanj. Znate čakati, ne da bi kaj čakali? Znate sedeti in ne razmišljati o ničemer? Ali si kdaj pripovedujete zgodbe? Resnične ali izmišljene? Včasih to sploh ni pomembno. Najboljši pa so vedno trenutki smeha, če se sploh še znamo smejati.

“Imeli smo tako zelo veliko časa, ja, skorajda se nam je zdelo, kot da čas ne obstaja več. Ko se ti zgodi nekaj takšnega in ne veš, kako dolgo bo trajalo, je najpomembnejše, da se znaš dolgočasiti! To je namreč velika umetnost, da nekako samo čakaš, ne da bi kaj čakal. Tako, kot to znajo živali. Na primer mačke, ki samo sedijo in mogoče sploh ne razmišljajo o ničemer. To počnejo dobro. Mi, ljudje, tega ne znamo. Mi tako močno razmišljamo, da se nam glava ves čas segreva. Vsako jutro, ko se je torej zunaj malo malo zjasnilo in smo se zbudili, smo si pripovedovali, kaj smo sanjali. In tisti, ki se sanj ni spomnil, si jih je pač izmislil. Takrat smo se veliko smejali. To so bili najboljši trenutki. Tako je bilo v prvem obdobju.” (str. 43)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ledeno popotovanje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0