Skrivno društvo KRVZ

Žanrmladinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Ključne besede Biologija, Dedki, Detektivi, Druščine, Družinski odnosi, Kriminalci, Ljubljana, Mitologija, Prijateljstvo, Pustolovščine, Rastline, Raziskovanje, Sledenje, Tatvine, V mladinskem leposlovju, Zemljevidi, Zmaji (bajeslovna bitja)
Število strani

309

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Skrivno društvo KRVZ je prvi mladinski roman Simone Semenič. Zanj je prejela nagrado modra ptica 2020. Predvsem preseneča slog nenavaden, a izredno zanimiv slog pisanja. Ves čas vzpostavlja povezavo z bralcem in izredno spretno preklaplja med različnimi dogajanji in časovnimi obdobji. Dvojčka Kaj in Iza ter najboljša prijatelja Črt in Vid se lotijo odkrivanja skrivnosti skrivnega zemljevida. Za tem se skriva mnogo več, kot se zdi v prvem trenutku. Zemljevid nas popelje v skrivnostni svet zmajev in rastline, ki omogoča zmajem zelo dolgotrajno preživetje. Sproti zelo dobro spoznamo tudi Ljubljano in del njene zgodovine. Zelo zanimivo in prav nič učbeniško. In morda, če se boste sprehajali po Ljubljani, kdaj kje slišite ali vidite tudi kakšnega zmaja. Skrivno društvo KRVZ razreši vse skrivnosti in poskrbi za preživetje zmaja, vsaj enega. Ne smemo pa pozabiti, da se na podstrešjih in v glavah naših babic in dedkov skriva več, kot si sploh lahko predstavljamo. Zato se tudi vi kdaj odpravite na raziskovanje preteklosti dogodkov in ljudi. Če se ob raziskovanju in odkrivanju skrivnosti spletejo še čudovite prijateljske vezi, pa še toliko bolje. Skratka, knjiga ki govori o prijateljstvu mes vrstniki, ki spodbuja medgeneracijsko sodelovanje in ki nam vrne vero v to, da je vse mogoče. Če nam le ne zmanjka upanja in poguma. Odrasli prevečkrat pozabimo na to. Nekje med vsemi dnevnimi dogajanji se je vredno kdaj opomniti, česa vse so sposobni otroci in spet poiskati otroka v sebi. Pa je življenje veliko lažje. Knjiga, ki jo težko odložite, ko začnete z branjem. Izšla je v zbirki Modra ptica.

“In potem, potem se je zgodilo nekaj, česar človek res ne bi pričakoval. Gospod Erasmus Stephanus Dracophyllus je zajokal. Najprej mu je po koščenem bledem licu spolzela ena solzica. In se utopila v bradi. In potem še ena solzica. In potem je zahlipal in hlipal kot majhen otrok. In potem je hlipanje preraslo v glasen jok in glasen jok je prerasel v glasno tuljenje, mršavo skrivenčano telo gospoda Erasmusa Stephanusa Dracophyllusa je stresal tako silovit jok, da bi kakšen opazovalec morda pomislil, da ga bo kar na pol prelomilo. Jokal je kot otrok dolgo dolgo časa. Jokal je najprej zaradi olajšanja, saj se je cvet njemu ljube rastline po devetih letih pojavil v njegovi hiši. In to je pomenilo upanje. Jokal je tudi zato, ker je bil cvet sprešan, in mogoče to pomeni, da zadnji primerek Dracophylluma remediuma ne rase več, mogoče to pomeni, da si ga je nekdo privoščil in sprešal vse cvetove rastline, preden je umrla. Jokal je tudi zato, ker ob vsem, kar se mu je dogajalo v zadnjih devetih letih, ni nikoli zajokal. Samo grozno ga je tiščalo; žalost in jeza in bes in razočaranje in brezup in nemoč in obup in vse to še enkrat in še enkrat, in se je v njem nabrala velika kepa. Tako velika, da jo bo težko izjokal na en mah.” (str. 95-96)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Skrivno društvo KRVZ.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 105
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja