Lastno življenje : srečanje z Zofko Kveder

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Ključne besede Družina, Literarno ustvarjanje, Feminizem, Pisateljice, Slovenske pisateljice
Število strani

64

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Vseskozi je upala, da je na drugi strani njenega besedila nekdo, ki ga bere in da ni sama

Avtorica Renkova je v kratki ilustrirani biografski pripovedi povzela življenjsko pot in literarni opus slovenske pisateljice in feministke Zofke Kveder. Inteligentna, pogumna Zofka je živela za tiste čase nenavadno življenje, po srednji šoli se je osamosvojila in zaposlila, saj je hudo trpela ob očetu alkoholiku in zagrenjeni materi. Domovala je v Kočevju, Ljubljani, kasneje v svetovljanskem Trstu, sledila je Švica in nato Praga – tu je urejala revijo Domači prijatelj in v njej objavljala dela pomembnih slovenskih pisateljev, tu je napisala svojo prvo knjigo Misterij žene, neporočena rodila hčerko Vladko, uživala svobodo. Zofka se je nato preselila v Zagreb, bila dvakrat poročena in imela tri hčerke, vendar ni bila srečna. Po smrti devetnajstletne prvorojenke Vladke je Zofka obupala in kmalu umrla. Kvedrova se je borila za enakopravnost žensk v poklicu in osebnem življenju, za spremembe v družbi, kar pričajo številni obrazi njenega pisanja – vse od krutega naturalizma do veselih prigod iz družinskega življenja. Kljub nesporni kvaliteti in umetniški vrednosti pa je njeno delo še dandanes po krivem zapostavljeno in prezrto.

Včasih že pozno ponoči sedem na mizo – na mizo, ker je tako bolj veselo. Črno kavo si skuham in iz dolgega čibuka pušim cigarete. Tako sem vesela in imenitno se mi zdi, da sem tako sama zase vesela in smejem se, pa si mislim, da nekje strašno plešem. Ciganska muzika je in jaz strašno plešem.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Lastno življenje : srečanje z Zofko Kveder.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi