Ladja duhov

Žanrmladinski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2009
Založba
Prevod Alenka Veler
Ključne besede Duhovi, Jadrnice
Število strani

323

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Odlično žanrsko branje za vse ljubitelje Piratov s Karibov

V Ladji duhov beremo namišljeno zgodovinsko tematiko, ki se prepleta s fantastiko in je postavljena v povsem sodoben kontekst: roman razkriva zgodbo najstnice Lene, ki z očetom živi v majhnem obmorskem mestu, kjer ima njen oče v najemu gostilno. Glavna turistična atrakcija gostilne je osrednja jedilnica, ki se imenuje Dvorana školjk, soba, ki je prekrita s školjkami s celega sveta. Slikovito podobo jedilnice dopolnjujeta portret markantnega kapitana in glava ladijske polene, ki jo je pred več kot dvesto leti po siloviti nevihti naplavilo na domačo obalo. Ladijska polena je bila s trgovske jadrnice z imenom Nevesta vetrov.
Z namenom, da bi Nevesto vetrov restavrirali, glavo snamejo in po naključju Lena v njeni votli notranjosti presenetljivo odkrije fotografijo obešenca. To sproži niz fantastičnih dogodkov, ob katerih Lena s pomočjo prijatelja Felixa, novinarke in starega ladijskega dnevnika odkriva skrivnostno usodo nesrečne posadke, ki je bila zaradi zločinskih dejanj obsojena na večno prekletstvo in pred dvesto tridesetimi leti potopljene Neveste duhov.

»Za rezbarjem Jakobom Barlacherjem je bilo borno leto. Tako borno, je razmišljal, in tako suho, kot da bi imel hudič kremplje vmes. A če bi Jakob Barlacher prišel na svet dvesto let kasneje, bi si preprosto mislil: ušivo leto je. /… / Jakob Barlacher je rezljal ladijske polene za oceanske jadrnice. Polena se je imenovala po ladji, pritrjena je bila na premec in je gledala naprej na širno morje. Ladjo je vodila skozi vse nevarnosti in jo varovala, pred morskimi pošastmi, nevihtami in pirati. Tako so vsaj verjeli mornarji. /… / In potem se je pred njegovo delavnico nenadoma pojavil kapitan. Orjaški kapitan. Visoki trirogelnik in po meri ukrojen suknjič, ki je segal do kolen. »Potrebujem ladijsko poleno. Svojo ladjo sem krstil za Nevesto vetrov.« Nevesta vetrov? Ne ravno obetavno ime za jadrnico. Jakob Barlacher je rekel: »Obetavno ime za jadrnico.«
(Str. 7-8)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ladja duhov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi