Kleopatra : življenjepis

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Ljubica Klančar
Ključne besede Antika, kleopatra vii., Rimski imperij, Stari egipt, Vladarji, Zgodovina
Število strani

367

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

»Bila sem enaka bogovom, samo s to razliko, da sem bila smrtnica« Evripid.

Kleopatra VII. ena najslavnejših žensk vseh časov, je Egiptu vladala dvaindvajset let. Že kot otrok je veljala za boginjo, pri osemnajstih letih je postala kraljica in kmalu potem zaslovela. Stacy Schiff, Pulizerjeva nagrajenka, je napisala izjemno biografijo, veliko zanimivejšo od vseh romanov o Kleopatri. Avtorica nam z izjemnim pripovednim žanrom razkriva, da Kleopatra ni bila le očarljiva in zapeljiva, temveč tudi podjetna ženska, ki je znala dobro izkoristiti svoje darove, to so bili bogastvo, moč in inteligenca. Biografija temelji na zgodovinskih dejstvih, predvsem pa opozarja na številne mite in legende, ki so se skozi tisočletja pletla okoli Kleopatre, a nimajo preverjenih znanstvenih razlag.

Naj je petnajst letnik koval zaroto s svojo sestro ali ne, Kleopatra ga ni potrebovala, saj je kazil njeno avtonomnost. Po njegovem umoru je lahko Cezariona razglasila za sovladarja, kar seje zgodilo še isto poletje. Cezariona so imenovali za faraona po koncu julija-novo poimenovanega meseca, ki je prvič nastopil leta 44. pr. n. št., kljub besnemu škrtanju z zobmi pri Ciceronu doma. Tako je Kleopatra dobila že tretjega sovladarja. Njena rešitev je bila izvirna, pa tudi idealna. Cezarion je postal »kralj Ptolemaj«, hkrati pa je bil tudi »Cezar, očeta in mater ljubeč bog«. Kleopatra je imela obveznega soproga. Na egipčanskem prestolu je sedel Rimljan z dvakratnim božanskim izvorom. Poleg tega se triletnik ni ravno vmešaval v materine interese. (str. 137)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kleopatra : življenjepis.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 112
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3