Kako se naredi fant

Žanrbiografski roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Nives Vidrih
Ključne besede Nezvestoba, Očetovstvo
Število strani

329

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Gre za avtobiografsko besedilo priznanega češkega pisatelja Ludvika Vaculika. Z literarnim delom “Kako se naredi fant” obračunava s knjigo svoje ljubice Lenke Prochazkove. Ta je v romanu “Črna knjiga” opisala svoje razmerje s slavnim pisateljem in prevaro z mlajšim moškim, svoje dvome in iskanja, on pa na to reagira literarizirano užaljeno, ljubosumno, pokroviteljsko … Ker je Lenka ljubica (v romanu imajo vsi drugačna imena) veliko mlajše generacije, vstopimo v psiho ranjenega pisateljskega ega, moškega v letih, ki ne more več zadovoljiti ljubice, leporečenje pa ni več dovolj. Vsaka mlajša ljubica namreč sčasoma odraste in začne razmišljati sama. Ludvik je večplastna osebnost, politično angažiran pisatelj, feljtonist, na drugi strani babjek, šovinist, povojno patriarhalen moški. Tudi z ljubico je imel otroke in izmenično živel pri njej in pri zakoniti ženi. Skratka bolna psiha egocentričnega starca, zaradi česar zna biti branje obremenjujoče, hkrati pa iskreno, smešno, tudi edukativno. Vendar nas pisatelj v drugem delu knjige preseneti z novim duševnim stanjem. Na starost še enkrat postane oče in se  odpre novi nežnosti, ljubezni in modrosti, opazovanju in usmerjanju ter vzgoji sina. Knjiga tako postane literarizirana priča popolnega egocentrizma in na drugi strani altruizma, kesanja, opravičil svojim otrokom, seveda babjek ostaja, sledimo bojevanju z bivšo ljubico itd. Popis očetovskega življenja s sinom je vsaj zame v literaturi nekaj novega, posebnega, vsak si želi vedeti, kaj si pustil v notranjosti drugega bližnjega in če si kaj v drugem celo popravil. Čeravno moramo vedeti, da gre tudi pri vzgoji sina za prejšnjo generacijo in pade kakšna “po riti”. Skratka, priča smo nečemu skrajno intimnemu, skrajno občutljivemu, v kar si upajo stopiti le pogumni ali nori literati. Bralec z iskreno samorefleksijo ob njem lahko ozavesti marsikaj o skrajnostih v sebi in soljudeh. Kar pa ne pomeni, da je bilo z Ludovikom v resnici lahko živeti. Ob tem literarnem škandalu oz. javnem pranju perila med ljubimcema, se je s knjižnim delom “Mili gospod Kolar” o življenju s pisateljem oglasila tudi njegova prva in prava žena, Vadla Vaculinkova. Napisala je tudi nadaljevanje. Prebrati vse štiri knjige mora gotovo biti resničnostni šov de luxe.

Prijatelji, ki so izvedeli za dogodek (Zapusti ga ljubica in mu odtuji otroka. op.a), so Josefa tolažili: baje je tako bolje, bilo je pričakovati. To ga je žalilo. Ko so izgovarjali mnenje, da je to naredila zaradi drugega moškega in prinašali novice, da že ima enega, jim je oporekal. Poznal je njeno čast. Z njim se je razšla iz načelnega razloga. Tako bedasto je pojmovala čast. Edina kompetentna oseba, ki za ta dogodek dolgo ni vedela, je bila njegova žena Marie. Vozil se je k njej v D. v istih intervalih in dneh kot prej. V dneh, ko bi moral biti s Pavlo in otrokoma, je sedel v Praškem stanovanju. (str. 276)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kako se naredi fant.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0