Kaj sploh počnem tukaj

Žanrkolumne
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Ključne besede Krščanstvo, Etika, Morala, Zamejski Slovenci
Število strani

199

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Razmišljanja Slovenca iz zamejstva

Jurij Paljk se je rodil na Vipavskem, živi pa v vasi Terzo pri Ogleju. Je urednik slovenskega tednika Novi glas, ki izhaja v Trstu. Kot pisec novinarskih člankov in proze je znan predvsem med Slovenci v Italiji in na Primorskem, njegova poezija pa je prevedena tudi v italijanski, furlanski, češki in angleški jezik. V knjigi Kaj sploh počnem tukaj je po izboru Aleša Bergerja objavljenih 44 zapisov, ki jih je Jurij Paljk več let pisal za Novi glas. V teh literarno esejističnih spisih se spominja otroštva in mladosti, piše o slovenski skupnosti v Italiji, o novih priseljencih in vsakdanjem življenju, razmišlja o univerzalnih vprašanjih etike, morale in krščanske vere, vse pa povezujejo knjige, ki so avtorja spremljale od otroštva naprej. Knjige so njegova velika ljubezen, navdihujejo ga pri pisanju, v njih najde znanje in prepoznava lepoto, dajejo mu snov za razmišljanje, so prijateljice v večernih urah, tolažba in vir veselja. Jurij Paljk piše osebno doživeto, v lepem slogu, saj se je pisanja učil pri treh velikih italijanskih novinarjih, ki jim v uvodu tudi posveti nekaj spominov in misli.

O knjigah pa se ve, da so prijateljice, ki nikdar, zares nikdar ne razočarajo, vedno nas počakajo, vedno vljudno izkažejo pozornost, ko jih vzamemo v roke, ter ostanejo vedno in za vse življenje prijateljice, ki nikdar ne izdajo prijateljstva.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kaj sploh počnem tukaj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja