Jaz

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2020
Založba
Prevod Simon Demšar
Ključne besede Angleška glasba, Rehabilitacija, življenjepisi, Glasbeniki, Zvezdništvo, Posvojitev, Odvisnosti, Homoseksualci, Pianisti
Število strani

344

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Povsem drugačna avtobiografija glasbene zvezde

V tej zabavni in hkrati resni avtobiografiji spoznamo iskreno izpoved glasbene legende. Brez olepševanja, na svoj edinstven, duhovit način pripoveduje o življenjskih prelomnicah. Ko predstavi žalostne dogodke in krivice, problematičen odnos z osebami, ki so mu bile blizu, se ne moremo izogniti občutku, da želi s knjigo obračunati sam s sabo, premleti preteklost in jo pustiti za seboj. Bralec začuti njegovo stisko, ko stran za stranjo odkriva zgodbo o nesrečni mladosti, nenavadnem odraščanju, tragikomičnem intimnem življenju, vrtoglavo hitrem uspehu in priljubljenosti, strmem padcu v svet droge, procesu ozdravitve odvisnosti, umirjenem družinskem življenju in očetovstvu, skrbi za druge. Marsikatere nerodne, sramotne situacije si je lahko privoščil zaradi zvezdniškega statusa. V resnici so bili ti ekscesi klic na pomoč. Želel si je le, da bi mu nekdo končno prisluhnil, ga iskreno ljubil. Želel si je živeti kolikor toliko normalno, ampak tega v tistem trenutku nekako ni znal izraziti. Reginald Kenneth Dwight je kot izjemno nadarjen pianist pri 11. letih pričel s šolanjem na Kraljevi glasbeni akademiji v Londonu. Med leti 1962 in 1967 je nastopal s skupino Bluesology, dokler mu usoda na pot ni poslala Bernieja Taupina, nadarjenega pisca besedil. Postala sta zmagovita kombinacija, uspela sta skoraj čez noč. Skupina Elton John je posebno hitro zaslovela po svoji prvi turneji po Ameriki. Od leta 1969 sta z Berniejem Taupinom skupaj posnela preko 30 albumov, Elton John pa je postal eden najbolje prodajanih glasbenih izvajalcev. Njegova razburljiva življenjska zgodba, ki se dogaja v zakulisju javne podobe, je polna presenetljivih preobratov, hoje po robu, kesanja, vse do popolne spremembe življenjskega sloga.

“Ni me skrbelo, če bodo ljudje videli šokantno, nerazumno plat mojega življenja. Še kako dobro se zavedam, kako noro je moje življenje, in še kako dobro se zavedam, kakšen cepec sem videti, ko izgubim živce zaradi malenkosti. Od nič do jedrske eksplozije pridem v nekaj sekundah, potem pa se enako hitro tudi umirim. Svoj temperament sem očitno podedoval po mami in očetu, a iskreno mislim, da ima vsak ustvarjalni umetnik, najsi bo slikar, gledališki režiser, igralec ali glasbenik, v sebi nekaj, da se lahko obnaša popolnoma nerazumno. Kot nekakšna temna plat ustvarjalnosti.” (str. 258)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Jaz.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4