Hladne zgodbe

Žanrkratka zgodba
Narodnostkubanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Ključne besede Človek, Absurd, Disidenstvo
Število strani

226

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Kmalu so začele govoriti o prednostih zamisli gospoda Ansalda. Tistim, denimo, ki so že pojedle svoje prsi, prsnega koša ni bilo več treba prekrivati z blagom." (str. 9)

Virgilio Pinera je rojen na Kubi leta 1912. Zelo samosvoj latinskoameriški avtor, sprva pesnik (zbirka Furije), nato dramatik z večkrat uprizorjeno dramo Electra Garrigo. Leta 1942 je začel izdajati revijo Poeta. V njej je objavil pesnitev Teža otoka, ki pomeni eno temeljnih besedil kubanske književnosti 20. stoletja, pa tudi sicer je kot avtor vplival na vrsto sodobnih literatov. Leta 1956 je izšla njegova prva knjiga kratkih zgodb, pričujoča – Hladne zgodbe. Umrl je leta 1979, povsem marginaliziran in osamljen. V kratkih zgodbah poudarja absurdnost človeške eksistence v različnih situacijah, preko atipičnih osebnosti in podob. Kot veliko latino-ameriških piscev tudi sam kritizira in preizprašuje družbene sisteme, sam resnicoljuben in nekomformističen, brez dlake na jeziku, nekatolik in homoseksualec. Ob določenih zgodbah se bralec kljub absurdnosti in grotesknosti iskreno zakrohota.

Plavati sem se naučil na suhem. To je bolj koristno, kot če to počneš v vodi. Ni se ti treba bati, da boš utonil, saj si že na dnu in ravno zato je človek že vnaprej utopljen. S tem tudi preprečimo, da bi nas morali po vodi iskati v svetlobi svetilke ali v slepeči jasnini čudovitega dne. In nenazadnje, odsotnost vode prepreči, da bi se napihnili. (str. 158)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hladne zgodbe.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 3
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi