Hladna dežela

Žanrvojni roman, družbeni roman, fantastični roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Prevod Nives Vidrih
Ključne besede Koncentracijska taborišča, Vojni zločini, Znanstvena fantastika
Število strani

189

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Nagrade

1

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Človeško zlo je zmožno vsega.

V romanu se prepletata resničnost in fantastika. Avtor odkriva novejšo evropsko zgodovino in grozote resničnih sledi v židovskem getu oz. koncentracijskem taborišču Terezín na Češkem in množičnih grobiščih v Belorusiji.
V zgodbi se prepletata sedanjost, ko umirajo zadnji pripadniki generacije, ki je vse to še doživela in prihodnost, ko si potomci pobitih ljudi prizadevajo množična grobišča ohraniti ter s tem opominjati prihodnost na človeško zlo.
Glavni junak je rojen v zanemarjenem mestu, ki je zraslo na koncentracijskem taborišču Terezín na Češkem. Kot otrok se igra v katakombah, kjer so bile zloglasne celice taborišča in pobira razne stvari, ki so ostale od taboriščnikov. Nosi jih stricu Lebu. Ko odraste, jima uspe uspe grozote kraja ponesti v širni svet. Pot glavnega junaka se nadaljuje v Minsku v Belorusiji, vest o grozotah množičnih grobišč v tem mestu pa naj bi prav tako razširil po svetu. Fantazijski del zgodbe se začne, ko mladi postavijo muzeje na teh mestih, pri tem pa uporabljajo grozljive metode, da bi ohranili spomin. Politika muzejev ne dovoli, saj kot preberemo v romanu «V združeni Evropi pač ne gre, da bi imeli nekje ene jame s trupli«.

“Torej si Leba ubil šele tukaj?
V muzeju bo Lebo za vse, pravi Aleks in se sklanja k žičkam. Ne samo za par razvajenih zahodnjakov kot v tistem vašem Terezínu.
Si ga ubil?
Nič ubil, kje pa. Nasprotno!, pravi Neomajni. Šele zdaj bo večno živ, ko bo naša vest, moč in orožje, deklamira in vleče žice, ki lezejo Lebu izpod črnega suknjiča. A to poznaš? To je pesem o Leninu. Si sploh hodil v šolo?
V dvoranici ni nobene druge mumije. Aleks tako Lebu izkazuje spoštovanje. To štekam. Ampak Leba nočem slišat. Nočem ga slišat iz trupla.
Ni hotel, da bi nagačili ljudi, pravim. Ni hotel, da bi zaradi vseh teh svinjarij ubijali nove ljudi.” (str. 158)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hladna dežela.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja