Rizling polka

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2007
Založba
Ključne besede Odnosi med spoloma, Prijateljstvo, Družinski odnosi
Število strani

189

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Nagrade

1

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tradicionalno, domače, verno. A to še ni vse, kar lahko pričakujemo od življenja!

Ko Cveto Golja, velik in bogat vinogradnik v lokalni gostilni, Vajsovi krčmi, z veseljem oznani, da bo oče, se mu svet še enkrat postavi na glavo. Vaški veleumneži, tisti, ki vedo tudi najbolj skrite reči, a znajo tudi dobro pretiravati, mu vcepijo dvom o očetovstvu nekako v tem smislu, da nobena tujka, v tem primeru njegova Rusinja, Liza, ni še nikoli bila zvesta. Elizabeta, Liza, Lizaveta, Beata ali pa tudi Betka, ki je sedaj noseča kljub temu, da je njen izbranec klinično dokazano neploden, pa je ženska, ki se bo že potrudila, da otrok dobi očeta, ki bo znal njo in dete v življenju preskrbeti s potrebnimi rečmi, ki človeka naredijo pomembnega in da bosta živela v svetu, kjer pomanjkanja ne bo. Pripovedovalec zgodbe, ki je tik pred ločitvijo z ženo Edito zaradi naveličanosti, recimo, pa tudi zaradi skokov čez plot, Betko pozna prav dobro, zelo dobro. Celo bolj, kakor njenega izbranca, Cveta, ki pa je nekoč le bil njegov sošolec in tudi prijatelj! Zgodbo Rizling polke, kjer ne gre za opijanjeno plesanje, ampak sunke v življenju, ki se odvija po načelu kot je vedno bilo, je in bo, avtor spretno suče po domači pokrajini, prepleteni z goricami in ravninami med njimi. Lokalni posebneži dodatno bogatijo roman, zaradi njih je dogajanje vse bolj zapleteno, njihove besede in namigovanja se mešajo med seboj, se napihujejo in letijo, tako da se še glavni pripovedovalec komajda izvleče iz zgodbe, kjer bi moral biti celo boter nerojenemu otroku. Čigavemu že?

Glej tudi:

˝Ti si?˝ se je nasmihal gostilničar, ki si je roke po stari navadi brisal s kuhinjsko krpo. Za šankom je najprej nekajkrat močno potegnil dim iz cigarete, ki je v pepelniku skoraj že ugasnila, potem je s sredincem udaril po enem od gumbov na blagajni, zacingljalo je in predalnik z denarjem je sunkovito skočil naravnost pred njega. V manjši predelek je prejšnji dan spravil Cvetovo ročno uro.
˝To veš, da si uro odložil, preden si ga razbil˝ je zarotniško pomežiknil Vajs, potem ko je omego, ki jo je Cvetu pred dvema letoma podarila Liza za rojstni dan, položil na šank, ˝to je bilo pametno. Škoda, bi bilo dobre ure za takega bedaka, kot je Ploj.˝
˝Če ga ne bi razbil ti˝ je takoj nato še dodal gostilničar, ˝bi ga – prisežem – jaz!˝
(str. 70)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Rizling polka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 36
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Dela avtorja