HHhH

4,3
(19)
Žanrvojni roman, zgodovinski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Vesna Velkovrh-Bukilica
Ključne besede Atentati, Svetovna vojna 1939-1945, Nacizem
Število strani

414

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Atentat na desno roko bivšega rejca kokoši pa tudi roman o nastanku romana.

HHhH. Himmlers Hirn heisst Heydrich ali Himmlerjevi možgani se imenujejo Heydrich. Že iz samega naslova je razvidno, da knjižni prvenec Laurenta Bineta obravnava življenje človeka, ki so se ga nasprotniki nacističnega sistema najbolj bali. A vendar je avtor kompozicijo romana zastavil nekoliko drugače, kakor smo vajeni. HHhH namreč ni smo zgodba o Reinhadu Heydrichu, med drugim tudi avtorju »dokončne rešitve judovskega vprašanja«, temveč je tudi zgodba o njegovih eksekutorjih, pa tudi zgodba o nastanku romana samega. Inovativen pristop, ki pa ga avtor naravnost mojstrsko vpelje in ne popusti do samega konca romana. Binet je izbral zanimivo tematiko in, kljub temu da velja za literarnega zelenca, ni izpustil priložnosti, da bralca ne bi seznanil s posledicami, ki jih je atentat prinesel češkemu ljudstvu in te so bile grozljive. Prav tako ni izpustil priložnosti, da bi nakazal, kako bi se lahko stvari odvile precej drugače, če ne bi enega od akterjev premagal pohlep. HHhH štrli iz povprečja produkcije zgodovinskih romanov bolj zaradi avtorjevega pripovednega načina in kompozicije, kot pa zaradi same osnovne zgodbe, pa čeprav tudi ta ni od muh. Vsekakor pa Laurent Binet ni noben literarni zelenec, pa čeprav je HHhH njegov knjižni prvenec. Nekaterim avtorjem pač uspe že v prvem poskusu.

Prebral sem super knjigo, ki ima za ozadje dogajanja atentat na Heydricha. Češki roman je, napisal ga je Jiří Weil. Imenuje se Mendelssohn je na strehi.
Naslov se navezuje na prvo poglavje, ki se bere malodane kot šala. Češki delavci so na strehi praške opere, da bi sneli kip skladatelja Mendelssohna, ker je bil Žid. Ukaz je prišel od Heydricha, zaljubljenca v klasično glasbo, ki je bil nedavno tega imenovan za protektorja Češko-Moravske. Ampak na strehi je cela vrsta kipov, Heydrich pa ni povedal, kateri je Mendelssohn – in kaže, da ga nihče, tudi nobeden od Nemcev, ni znal prepoznati. Vendar si Heydricha nihče ne bi drznil motiti zaradi česa takega. Nemški esesovec, ki nadzira nalogo, se torej odloči na lastno pest in pokaže češkim delavcem kip, ki ima največji nos, ker pač iščejo Žida. Zgodi pa se katastrofa: lotijo se Wagnerja! (str. 193)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige HHhH.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 50
Komentarji: 0
Število ocen: 19
Želi prebrati: 12
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 24