Oddaljena zvezda

Žanrdružbeni roman, moderni roman, socialnopolitični roman
Narodnostčilska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Ključne besede Nacisti, Latinskoameriška književnost, Umetniki, Totalitarni režimi, Nacizem, Pilotiranje, Latinska amerika
Število strani

143

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kdo je nacistični pilot poet?

Roberto Bolaño nam skozi oči svojega alter ega Artura B. predstavi lik pesnika Carlosa Weiderja, ki ga srečamo že v njegovi porogljivi enciklopediji Nacistična literatura v Amerikah. Zgodba prepleta dogajanje na čilski pesniški sceni, skrivnostna izginotja, grozote Pinochetovega režima, umetnost fotografije in poezijo napisano nikjer drugje kot na svodu neba. Pripovedovalec je v zgodbo vpleten kot pomočnik zasebnega detektiva, ki išče sedaj že upokojenega Carlosa. Zakaj ga išče si lahko samo predstavljamo. Oddaljena zvezda je še ena odlična knjiga postavljena v edinstveni literarni svet Roberta Bolaña.

“In tam, visoko na nebu, je [letalo] začelo pisati pesem. Sprva sem pomislil, da se je pilotu zmešalo, kar se mi ni zdelo nič nenavadno. Norost v tistih dneh ni bila nikakršna redkost. Pomislil sem, da se vrti po zraku, slep od obupa, in da se bo vsak hip razletel ob kaki stavbi ali pa strmoglavil na trg sredi mesta. A takoj zatem, kot bi jih zaplodilo nebo, so se v zraku prikazale črke. S sivkasto črnim dimom jasno začrtane črke na ogromnem platnu rožnato-sinjega neba, ob katerih so primrznile oči vsakogar, ki jih je videl.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Oddaljena zvezda.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja