H2SO4 : zbirka slovenske uporniške poezije

Žanrpesem
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Antologije, Literarni komentarji, Rap, Uporništvo
Število strani

133

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Poezija in rap

V antologiji H2SO4 se prepletata svetova poezije in urbane kulture mladih. Zanjo sta moči združila mlada reperka Masayah in literarni zgodovinar Igor Saksida. Ona je vzhajajoča zvezda slovenskega hip hopa, njega pa poznamo tudi po knjigah Kla kla klasika in Repki, v katerih je za mlajše občinstvo že združil literaturo in rap. V pričujoči knjigi je zbrana klasična in sodobna poezija upora, ki jo komentirajo različni posamezniki, od dijakov, kulturnikov do oseb iz gospodarstva. Ob bok poeziji so postavljena besedila komadov, ki jih je v sodelovanju z drugimi hip hop ustvarjalci ustvarila Masayah, vse skupaj pa popestrijo še fotografije grafitov in druge ilustracije. Knjiga vsebuje tudi QR kode, s katerimi lahko poslušamo hip hop komade. Na prvi pogled lahko izgleda, da rap in poezija nimata ničesar skupnega in da pogosto vulgarnih besedil ne smemo postaviti ob bok “resni” poeziji. Saksida pa nam v epilogu z naslovom »Klofuta intimnega uporništva« predstavi, zakaj se s pomisleki ne strinja in to utemelji z viri domačih in tujih avtorjev. Izpostavi, da poezijo in rap povezuje predvsem uporniška drža, ki se v današnjih časih, tako kot med drugo svetovno vojno, zopet zdi več kot potrebna.

Glej tudi:

Ali ni vsaka vrhunska pesem svojevrsten upor, klofuta jezikovnim in družbenim normam? Ali ni uporništvo v izstopu iz vseh mogočih predpisov in zapovedi? Ali ni poezija predvsem užitek skoka v neznano? (str. 9)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige H2SO4 : zbirka slovenske uporniške poezije.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja

Jerzy Franczak

NN