Grenki kruh

Žanrzgodovinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaGrosuplje, 2003
Založba
Ključne besede Zgodovinski roman
Število strani

431

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

200 let življenja v Suhi krajini

Zgodovinski roman prikaže 200 let vzponov in padcev prebivalcev Suhe krajine: od 1794, ko nastane železarna na Dvoru, do osamosvojitve Slovenije.
V ospredju pripovedi je družina Podbregarjevih, katerih eksistenca je na začetku močno odvisna od železarne na Dvoru, ki daje kruh mnogim Suhokranjcem dolga desetletja. Ko jo zaprejo, se razvoj Suhe krajine ne samo ustavi, ampak nastopita revščina in pomanjkanje. Ljudje se začnejo množično izseljevati v Ameriko. Nastopi še 1. svetovna vojna, ki povzroči nove preizkušnje; zatem pa še 2. svetovna vojna, ki razdeli ljudi na “bele” in “rdeče” … Povojni čas postopoma prinese več upanja in boljše pogoje za življenje.
Roman je literarni spomenik Suhi krajini, dragocen zgodovinski prerez, ob tem pa najpomembnejše delo Ivanke Mestnik, ki je tudi z ostalim literarnim opusom umestila Suho krajino na slovenski literarni zemljevid.

Auersperge, ki so jim rekli tudi Turjačani, so ljudje v dolini Krke in po vsej Dolenjski dobro poznali, saj so imeli v svoji lasti poleg gradu v Žužemberku in na Turjaku tudi gradove v Soteski, na Hmeljniku, Šumberku, na Mokricah, pa tudi grad v Kočevju, Ribnici, v Ljubljani pa je stal njihov knežji dvorec. Vsak šolar in otrok, ki je hodil k maši in verouku, je bil poučen o njihovem bogastvu in njihovi dobroti. Posebej so bili v cesarstvu v časteh, odkar so pomagali premagati Turke pri Sisku. Takrat so postali kranjski deželni glavarji in vodilni
častniki Vojne krajine.
(Str. 14)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Grenki kruh.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1