Pustolovec

Žanrzgodovinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2021
Založba
Ključne besede Slovani, Slovenci, Zgodovinski roman
Število strani

265

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Pod svobodnim soncem" v novi preobleki

Glavni junak tega privlačnega zgodovinskega romana je Samson, ki prihaja s področja današnje Francije. Po očetovi smrti se odpravi proti vzhodu, kjer se sreča s slovanskimi plemeni, s svojo krvjo, saj je po materi tudi sam Slovan. Posebej se poveže z Raduševo vasjo, ki je pred kratkim doživela napad pasjeglavcev (Avarov). Samson se izkaže kot odličen vojaški strateg, kar ga popelje do poveljnika tega slovanskega plemena, še posebej potem, ko avarski poglavar odpelje lepo poglavarjevo hči Vesno, v katero je Frank zaljubljen. Čeprav Slovani avarsko vojsko porazijo, pa se njihov poveljnik izmuzne in spet zajame Vesno, tokrat jo odpelje v samo srce avarskega kraljestva. Odprava za rešitev lepotice se začne …
Roman spretno preigrava različne pripovedne časovne ravni in drži bralca v nenehni napetosti. Epski zamah romana spominja na Finžgarjevo brezčasno delo Pod svobodnim soncem.

“Neskončna zelena ravnina z redkimi gozdnatimi otočki je konjenike že počasi dolgočasila in komaj so čakali, da dosežejo prestolnico avarskega kraljestva, prebivališče najmogočnejšega vladarja tostran Donave. Vsak si je po svoje zamišljal mesto velikega Bajana. Samson in severnjaki so za razliko od slovanskih tovariševe prepotovali dobršen del Evrope, videli mnoge naselbine in so bili prepričani, da jih nič ne more presenetiti. Slovani so slišali zgodbe o bajeslovnem bogastvu in moči velikega kana in so si skladno s tem tudi zamišljali njegovo prestolnico. Samson je pred Hadwinom komaj krotil svojo nestrpnost, kljub temu pa je podzavestno vsilil hitrejšo ježo.”
(str. 218)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pustolovec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0