Glas : antologija sodobne škotske kratke proze

Žanrkratka zgodba
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2002
Založba
Prevod Tina Mahkota In Andrej E. Skubic
Ključne besede škotska kultura, zgodbe
Število strani

197

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Namen knjige je predstaviti nekatere že uveljavljene, že kanonizirane avtorje in nekatere mlade pisatelje. Njihove revialne objave pričajo, da le ti odločno posegajo v podobo škotske literarne scene. Urednik je želel izbrati reprezentativne zgodbe, ki prikazujejo vodilna gibanja v izredno raznoliki in avtorsko močni sodobni škotski pisavi. Podati želi nekakšen presek, tudi v časovni krivulji, na osnovi katerega si je mogoče ustvariti osnoven vtis. Andrej E. Skupic je želel pripraviti zbirko, ki je bolj uredniška vendar pa bo prinesla izbor odličnih besedil, ki ustvarjajo celovito podobo tistega vidika sodobne škotske proze, ki se mu zdi najpomembnejši. To je zavezanost glasu kot osnovnemu izrazilu posameznika, izrazilu družbene perspektive, izrazilu posamezne skupine in hkrati škotske družbe kot celote v širšem okviru britanske družbe. Od nastopa Liz Lochhead, Toma Leonarda in Jamesa Kelmana naprej velja, da škotski avtor ne piše literarnega jezika, izumetničene tvorbe, katere namen je estetsko ugodje, temveč pusti govoriti svoje osebe, živo, necenzurirano, neposredno. Urednik sam je pripravil izbor, ki prikazuje tkivo današnje etnično, družbenoslojno, religiozno in ideološko pestre, pogosto pa tudi konfliktne industrijske škotske družbe.

Šla sva k meni domov. Moje samotno stanovanje, še samotnejše, kadar sta notri dva. Sedel sem na kavč, Gary pa v fotelj nasproti. Prižgal se radio. Čeprav je spakirala sovje stvari in odšla že pred meseci, so bili v prostoru še vedno njeni sledovi; rokavica, ruta, plakat, ki ga je nalepila na steno, tiste ruske lutke, ki sva jih dobila v Covent Gardnu. Navzočnost takih predmetov vedno bode v oči, kadar si pod stresom. Zdaj so me kar dušile. Z Garryjem sva sedela, pila čisto vodko in čakala na novice.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Glas : antologija sodobne škotske kratke proze.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja