Žanrantiutopični roman, družbenokritični roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2022
Založba
Prevod Nives Vidrih
Ključne besede Matere in hčere, Politični zaporniki, Totalitarni režimi
Število strani

292

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Groza se nadaljuje

Zgodba romana November je distopija, avtorica virtuozno spelje vsebinski retrofuturistični obrat, ki temelji na avtentičnih temeljih komunističnega režima Sovjetske zveze iz druge polovice dvajsetega stoletja. Pripoved se začne v letu padca berlinskega zidu, a na češkoslovaškem revolucija ne uspe, Gorbačov je odstranjen in totalitarni režim se še okrepi. Marie, ki ji pravijo Maja, mlada ženska z družino, na demonstracijah nasede provokatorju in z odra izkriči svoje mnenje glede svobodnih volitev. To zadostuje, da Majo aretirajo in zaprejo za nadaljnjih 20 let. Za njenega prvega otroka se življenje morda dobro izteče, za hčerko pa »poskrbi država« tako, kot za druge »zapuščene«, v resnici ukradene sirote. V pretresljivi in napeti pripovedi avtorica obudi grozote državne represije za železno zaveso: zapiranje nedolžnih, pranje možganov, vzgoja za ovaduhe, ovaduštvo kot dolžnost in vrlina in jasnovidno predvidi invazivne tendence Rusije in režima, ki iz »ruskih sinov dela vojake«.

Glej tudi:

… svet je bil prisiljen sprejeti ZSSR kot resno grožnjo in sovjetski državljani – ali vsaj večina med njimi – so se s tem sprijaznili. Njihova mati Rusija je bila spet tista, ki je določala, kako se bo svet vrtel, in to je bilo več od pomanjkanja stanovanj, od vrst pred trgovinami z napol praznimi policami in od režima, ki je iz njihovih sinov naredil vojake. Nazaj jih je pošiljal ali kot junake ali kot trupla, kar je bila posedica dolgotrajnih partizanskih bojev na ozemlju tistih sovjetskih republik, ki se niso želele sprijazniti z novim režimom. (str. 201)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige November.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 95
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja