Drakulov gost in druge nenavadne zgodbe

Žanrfantastična kratka proza
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Jasmina Hercog
Ključne besede 19. stoletje, Duhovi, Grozote, Vampirji
Število strani

184

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zbirka strašljivih in čudaških zgodb izpod peresa "očeta Drakule" Brama Stokerja

Irski pisatelj Bram Stoker (1847-1912) je leta 1897 izdal svoj najznamenitejši roman, strašljivo klasiko Drakula, ki je širšemu bralstvu predstavila lik ikoničnega vampirskega grofa iz Transilvanije, za časa svojega življenja pa je Stoker spisal še več romanov in tri zbirke kratke proze. Med slednje spada tudi Drakulov gost in druge nenavadne zgodbe (1914), ki jo je dve leti po pisateljevi smrti izdala Stokerjeva vdova Florence Balcombe.

Zbirka vključuje deset zgodb, s katerimi se Stoker predstavi kot mojstrski pripovedovalec temačnih in napetih zgodb, polnih nadnaravnih elementov, prepletanja sanj in resničnosti, večnih bojev med dobrim in zlim ter pristne gotske atmosfere. Naslovna zgodba predstavlja domnevno izvorno prvo poglavje romana Drakula in v ospredje postavi nenavadno srečanja med ikoničnim vampirskim grofom in naivnim Johannom, v Sodnikovi hiši spremljamo mladega študenta, ki se vseli v hišo s temačno preteklostjo, Indijanka postreže s pretresljivo zgodbo o maščevanju zaradi okrutnega uboja mačke, Skrivnost zlata, ki raste ponudi srhljiv vpogled v dekadentno življenje aristokracije,..

Dragocena zbirka enega od literarnih velikanov 19. stoletja.

Ko sem držal telegram v roki, se mi je zazdelo, da se je soba zavrtela okoli mene; če me skrbni šef osebja ne bi ujel, bi gotovo padel. V vsem tem je bilo nekaj ksrajno nenavadnega, čudnega in nedoumljivega, kot da se nahajam med dvema nasprotujočima se silama – že ob misli na to sem odrevenel. Zagotovo sem bil pod nekakšno skrivnostno zaščito. Iz daljne dežele je v zadnjem trenutku prišlo sporočilo, ki me je rešilo pred nevarnostjo snežnega spanca in voljčjih čeljusti.

(str. 24)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Drakulov gost in druge nenavadne zgodbe.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 103
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi