Drakula

Žanrgrozljivi roman, fantastični roman
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izida[Popravljen ponatis], 1988
Založba
Prevod Boris Verbič
Ilustracije Božidar Grabnar
Ključne besede Klasična književnost, Vampirji, Gotska umetnost
Število strani

389

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman, ki je bralcem predstavil najslavnejšega vampirja vseh časov

Irski pisatelj Bram Stoker (1847 – 1912) je eden najvidnejših predstavnikov gotske proze, ki je leta 1897 izdal znameniti vampirski roman Drakula, ki ga je zasnoval na podlagi mitov in legend iz romunske Transilvanije ter življenjskih zgodb okrutnega vlaškega kneza Vlada Tepesa oz. Vlada Drakule in madžarske “vampirske” serijske morilke Elizabeth Bathory. Roman, sestavljen iz dnevniških zapiskov, pisem in časopisnih člankov, predstavi klasični konflikt med dobrim in zlim; mladi odvetnik Johnathan Harker, ki je tik pred poroko s prelepo Mino, se odpravi v transilvansko hribovje na grad skrivnostnega grofa Drakule, ki bi rad kupil hišo v bližini Londona. Ko Harker ugotovi, da je Drakula v resnici krvoločni vampir, uspe pravočasno pobegniti, toda grof mu sledi v Anglijo in vrže oči na Mino. Ko se začnejo vrstiti okrutni zločini in Mina pade pod močan grofov vpliv, Harker za pomoč proti zlu zaprosi Van Helsinga, legendarnega lovca na vampirje. Drakula tudi po več kot 110. letih ostaja ne zgolj klasika gotskega romana, ampak hkrati ključno delo t.i. vampirske literature, ki je izoblikovalo model klasičnega vampirja kot ga poznamo danes.

V trenutku, ko sem hotel oditi, je stopila hotelirka v mojo sobo in me vprašala vsa zbegana:

“Ali morate zares iti tja? Oh! Moj mladi gospod, ali morate zares iti tja?”

Tako je bila razburjena, da je le stežka izbrskala iz možganov tisto malo nemščine, ki jo je znala, mešala pa jo je z meni popolnoma tujimi besedami. Ko sem ji odvrnil, da moram takoj odpotovati in da me čaka neko važno opravilo, me je hotelirka vprašala:

“Ali veste, katerega smo danes?”

Povedal sem ji, da je četrti maj.

“Da,” je rekla in zmajala z glavo. “Da, četrti maj, zares! Ampak, kaj pa je tega dne?”

Ko sem ji rekel, da njenega vprašanja ne razumem, je povzela: “Jutri bo sveti Jurij. Ali ne veste, da bodo nocoj, ko bo ura odbila polnoči, vsi zli duhovi, kar jih je, zavladali na zemlji? Ali ne veste, kam greste in čemu naproti?”

(str. 20)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Drakula.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 88
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi