Zeleni planet: skrito življenje rastlin

Žanrpoljudnoznanstvena knjiga
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Iza Lucija Korošec
Ključne besede Ekologija rastlin, Rastlinstvo
Število strani

319

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Na podlagi BBC-jeve serije Zeleni planet je Simon Barnes ustvaril poljudnoznanstveno obarvan pisni poklon skrivnostnemu, čudežnemu in čudovitemu svetu rastlin. Štiri poglavja so namenjena tropskim, puščavskim, sezonskim in vodnim svetovom. Ob branju nam postane jasno, da so življenja rastlin in živali neločljivo povezana, prepletena in usodno soodvisna. Zadnje, peto poglavje pa je najbolj pretresljivo, saj izpostavi vpliv človeštva, ki neizbrisno zaznamuje Zeleni planet.
Besedilo je opremljeno z dih jemajočimi fotografijami. Prikazujejo obilje rastlinskega sveta v nenehnem sodelovanju, spreminjanju in odzivanju na okolico. Knjiga je prava paša za oči, obenem pa jasen in glasen klic k ohranitvi tega zapletenega ekosistema. Sklene jo misel Davida Attenborougha: »Naš odnos do rastlin se je skozi zgodovino spreminjal. In zdaj se mora spet spremeniti. Ne glede na to, kaj jemo, gojimo ali kaj nam je všeč – zdaj moramo sodelovati z rastlinami in narediti svet malo bolj zelen, malo bolj divji. Če bomo to storili, bo naša prihodnost bolj zdrava in varnejša – in po mojih izkušnjah tudi srečnejša. Rastline so navsezadnje naše najstarejše zaveznice. Skupaj lahko naredimo ta planet še bolj zelen.«

Koncept univerzalne krhkosti je novost v zgodovini človeške misli. Živali, za katere smo mislili, da so strašansko močne, so se znašle na robu izumrtja, rastlinski sistemi, kot so deževni gozdovi, ki so se zdeli neskončni in večni, so se skrčili na zaplate, celoten planet, katerega viri so se nekoč zdeli sposobni večno negovati prevladujoče vrste, pa trpi zaradi podnebnih sprememb. Zamisel, da bi ljudje lahko uničili globalni ekosistem, od katerega smo odvisni, je šokantno nova: večina ljudi raje gleda stran.
Str. 252

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zeleni planet: skrito življenje rastlin.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 50
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2