Dogodivščine Jonatana Gullibla : odiseja svobodnih trgov

Žanrkratka zgodba
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Ključne besede Družba, Ekonomija, Svobodni trg
Število strani

249

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Prosim, skloni se bliže, da mi ne bo treba kričati, " je prosil možakar. "Je že bolje. Svet vladarjev je odločil, da imajo visoki ljudje preveč prednosti." (str.33)

V pričujoči knjigi avtor Ken Scholland naniza temeljna ekonomska načela, za katera pravijo, da gre za obvezno branje za ministre, poslance in župane. Glede na tu napisano, bi si marsikdo pomislil, da se obeta zateženo in dolgočasno branje – nasprotno! Kratke, jedrnate zgodbe, s primeri so odlično branje profesorja ekonomije na Hawai Pacific University. Avtor je dobil za knjigo številne nagrade in priznanja. Skozi pripovedi z odlično domišljijo na satiričen in humoren način prikaže bralcu temeljne ekonomske koncepte. Razlaga npr., da davek na tobak kaznuje kajenje, davek na alkohol pitje, davek na dohodek kaznuje delo. In želja vladarjev je, da smo zdravi, trezni, odvisni in nedelavni. Zatrjuje obenem, da zaščita delavnih mest zmanjšuje nabor novih idej in učinkovitost delovnih procesov, zmanjšuje možnost inovacij, prihaja do več zakonskega omejevanja, manj svobode in v tem stilu dalje. Avtor s popisom potepanja Jonatana Gullibla prikaže ekonomsko političen sistem, ki namesto na vrednotah, ki spodbujajo odgovorno vedenje, temelji na vsakokratnem glasovanju o resnici, morali in moči.

“Ali ne obstaja noben drug način zdravljenja njegove bolezni?”
“Ha!” je zagodrnjala. “Nekateri trdijo, da obstaja. Hvala bogu, da ta blebetala nimajo licenc za opravljanje zdravljenja. Za to, da bo ljudem omogočena izbira, je premalo, če zgolj nadziramo in potrjujemo kvalitetno delo zdravnikov. Preganjati smo dolžni tudi vse šarlatane, ki se pretvarjajo, da lahko zdravijo s pomočjo nezakonitih zdravil, neumitih diet, rastlin, igel, dotikov, molitev, svežega zraka, vaj in celo s pomočjo smeha!” se je namrščila. “Ko jih ujamemo, jih zmečemo v keho, ključ pa nemudoma vržemo stran!” (str. 176)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dogodivščine Jonatana Gullibla : odiseja svobodnih trgov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi