Četrtek

Žanrdružbeni roman
Narodnostbolgarska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Eva Šprager
Ključne besede Družbene spremembe, Ženske, Ljubezenski partnerji, Družbene razmere, bolgarija
Število strani

270

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prepadi

Četrtek je roman o bolgarski družbi na prehodu iz 20. v 21. stoletje. Kakšne so usode ljudi, ki so še v preteklem stoletju živeli za mejo, tisto mejo, ki je z berlinskim zidom ločevala vzhodne od zahodnih, naprednih, demokratičnih in v kapitalizem usmerjenih držav? Ko berlinski zid pade in trda meja sprhni, ostane na vzhodu družba, ki se želi pospešeno približati novim standardom in načinom življenja. Vse lepo in prav, a vendar ne gre tako hitro. In še nekaj je – ljudje ubirajo bližnjice v vsakdanjem življenju. Še preden se na papirju uveljavljena demokracija prenese v realnost, družba in njeni posamezniki krenejo po svoji poti. Ta je skorajda v vseh primerih naslonjena na stare vzorce prilagajanja (potrebno se je pač znajti), patriarhata, tranzicija pa postane ujetnica veljakov, ki delujejo na svoj, često mafijski način. Enim je pač usojeno, da z zakoni premoči uveljavljajo svojo voljo nad drugimi. Premoč pa je zasnovana na zvezah, poznanstvih, nasilju in količini denarja, ki ga nekdo premore ne glede na to, kako ga je zaslužil. Roman Četrtek nosi v naslovu štiri ženske like, mestne in primestne četrti, sredino tedna, ko je upanje, da se bo le ta zaključil kar najlepše, še na polovici med prestanimi slabimi dnevi in tistimi, ki še obljubljajo. Je tudi roman o ženskah, ki se morajo v novem in norem življenju znajti po svoje, če želijo preživeti. Ker pravilne in dobre poti za to ne obstajajo, so primorane poseči po moškem svetu, njihovem načinu obnašanja. Kar sledi, je poskus izrinjanja in uničenja sveta moške prevlade. Le tu in tam še gre za ljubezen. Svoja čustva pokažeta le Simona, hči umorjenega mafijca, ki se skrivaj srečuje s ciganom Simo, in Desislava, ki se srečuje z Andrejem (ali Andrewom, kot mu pravi mati),sinom znamenite in bogate ginekologinje dr. Metodieve, ki Desislavi za srečanja sicer plačuje honorar. Nora, ki dela v zanemarjeni gostilni, poimenovani Špeh, ni tako ljubezensko navdahnjena. S svojo žensko močjo in zvitostjo zna opraviti tako z lastnikom Špeha, kakor z bogatim Arsenijevim. Roman četrtek je roman o ženskah v bolgarski tranzicijski dobi, v še vedno močno patriarhalni družbi, je roman o tem, kako si na vse mogoče načine prizadevajo za preživetje ne glede na to, ali so bogate ali revne, site ali lačne, polne denarja ali še bolj polne gneva nad situacijami, v katerih morajo nemalokrat pogoltniti svoj ponos. Pred moškimi, pa tudi pred bogatimi ženskami. Prepadi med revnimi in bogatimi pa se večajo in niti 21. stoletje nima moči, da bi preko njih zgradil mostove, ki bi vodili v enakopravnost, enakovrednost vseh prebivalcev Bolgarije, ne glede na to, ali živijo in delajo v Sofiji ali pač v kakem od nepomembnih, pozabljenih manjših mest nekje na obrobju, kot je Pernik.
Zdravka Evtimova je bolgarska pisateljica in prevajalka, ki je bila za svoja dela večkrat nagrajena. Je predsednica bolgarskega PEN-a. Za roman Četrtek je prejela nagrado Zveze bolgarskih pisateljev. Četrtek je zaenkrat njen edini roman, preveden v slovenščino.

Evo, vzemite in se poberite! je zašepetal, krtova dlan pa je v kratkem loku vrgla šop bankovcev Nori pred noge. ta je s kratkim pogledom ocenila vrednost malega svežnja. Imela je izkušnje z denarjem, na tleh je ležalo vsaj petsto dolarjev. Pomislila je na brata, na mamo, ki so ji operirali tumor in je še treba plačati kirurgu. Njeno srce je steklo k denarju, toda hrbet, o, njen lepi hrbet, njen čudoviti hrbet, je ostal vzravnan, drobiž korakov pa je odžvenketal proti vratom. Kako prav bi ji prišel ta denar, kako prav bi prišel! Toda Nora je imela veliko izkušenj s pijanci iz Špeha. Med njimi so bili tudi odvratni tipi, kot na primer Marin. Če vzameš napitnino od takega prasca, si misli, da te lahko ves čas pljuva v obraz, ti pa moraš poljubljati prah pod njegovimi čevlji. Na prasce naredi vtis, kadar ne vzameš njihovega denarja, kadar jih pustiš ležati na talnih ploščicah kot prazno cigaretno škatlico, kot pljunek, kot pasji drek. Da vidimo, kakšen prasec si, gospod Arseniev! Prišla je do vrat in položila roko na brezhibno pološčeno aluminijasto kljuko.
(str. 119/120)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Četrtek.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi