Žanrantiutopični roman, znanstvenofantastični roman
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 1975
Založba
Prevod Drago Bajt
Ključne besede Totalitarizem, Distopija, Antiutopija, Znanstvena fantastika, negativna utopija
Število strani

200

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Žlahtno življenje v stekleni trdnjavi

Mi je naslov malo znanega antiutopičnega romana iz 20. let 20. stoletja, ki je spodbudil nastanek drugih bolj znanih primerkov tovrstne literature. Napisal ga je ruski pisatelj Jevgenij Zamjatin (1884-1937). Zaradi anti-sovjetske vsebine ga je bil primoran izdati v ilegali. Roman je na domačem terenu izšel šele v poznih 80. letih. V slovenščino ga je leta 1975 prevedel Sovretov nagrajenec Drago Bajt. Zgodba je sledeča: po dolgotrajni vojni se je ostanek človeštva izoliral v stekleni kupoli. Pod njo je ustanovil Enotno Državo. Njeni državljani – numerji, se zavzemajo za prevlado razuma in uniformnosti ter izničenje zasebnosti in individualne identitete. Državo in rituale njenih ljudi nam preko dnevnika predstavi D-503, inženir, ki dela na raketi z imenom Integral. Ta raketa je namenjena širjenju načel Države po kozmosu, na svojem krovu bo nesla tudi inženirjev rokopis. Glavni junak se ima za vzornega člana družbe. Nato pa na enem od državno zapovedanih sprehodov sreča politično disidentko … Pri romanu Mi gre za klasiko ruske znanstveno-fantastične proze, ki za povrh predstavlja enega od predhodnikov sodobne antiutopične literature. Leta 2016 je po romanu nastal francoski kratki film z naslovom The Glass Fortress.

“Spodaj. Ulica je polna: ob takem vremenu Osebno Uro po kosilu – navadno izkoristimo za dopolnilni sprehod. Kakor vedno je Glasbena Tovarna z vsemi svojimi dimniki trobila Marš Enotne Države. V enakih vrstah, po štirje, navdušeno udarjajoč takt – so šli numerji – stotine, tisoči numerjev v plavkastih junifah, z zlatimi ščitki na prsih – državna številka vsakega in vsake. In jaz – mi, vsi štirje – smo samo eden od brezštevilnih valov v tej mogočni reki.” (str. 44)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 23
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja