Varnost

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Ključne besede Alkoholizem
Število strani

153

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko se bralec ukvarja z romanom na slovenski literarni sceni dobro opaženega, istočasno pa med bralstvom morda premalo poznanega pisca (letnik 1965), se mu vsiljuje misel, da ima pred seboj slovenskega Bukowskega. S pisateljevanjem se je začel ukvarjati precej zgodaj že okoli dvajsetega leta starosti, ko je objavljal v mnogih literarnih revijah, do sedaj pa je izdal zbirke kratkih zgodb Driska, Žalostno, toda resnično, Punk is death, roman Hvalabogu in najnovejša Sabina. Tudi v Varnosti se nam predstavlja antijunak z avtobiografskimi lastnosti kot v starejših delih in potrjuje tezo, da literaturo, kot jo piše, avtor tudi dejansko živi. To pa je svet proletarskega intelektualca in boema, ki svoje obzorje širi z bolj ali manj naključnim samoizobraževanjem, svet, ki se spogleduje s socialnim dnom, različnimi prepovedanimi substancami in predvsem z alkoholom. Čas dogajanja so zgodnja osemdeseta, prizorišča pa socialistični industrijski giganti, v katerih junak službuje kot varnostnik in pri tem izkorišča razne bližnjice in krivine svojega poklica za permanentno pijančevanje. Ko ga naženejo iz enega podjetja, se zgodba ponovi v drugem, tretjem vse do desetega, ko se krog podobnih epizod neslavno zaključi na zavodu za zaposlovanje. A vendarle z iskrico upanja, saj ugotovi, da rad piše. In bralec mu lahko potrdi, da to opravlja zelo dobro.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Varnost.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja

Suzana Tratnik, Zdenko Kodrič, Boris Kolar, Dušan Čater, Goran Vojnovič, Miha Mazzini, Tomaž Kosmač, Marko Sosič, Stanka Hrastelj, Nejc Gazvoda, Jelka Ciglenečki

Dogodek v mestu