Hotel Problematik

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostbelgijska književnost, nizozemska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2005
Založba
Prevod Tanja Mlaker
Ključne besede Migracije, Begunci, Azil, Migracijska politika
Število strani

126

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Sreča je navsezadnje vprašanje sposobnosti"

Migranti in migracije. Različni vzroki, različne usode, v glavnem nesrečne in tragične. Živimo v času, ko usode posameznikov bežijo mimo nas, ne da bi se nas pretirano dotaknile. Mediji nas skušajo bombandirati z različnimi statistikami in množičnostjo usod, med katerimi se individualne izgubljajo, sploh če ne gre za usode lokalnega prebivalstva temveč tujcev, ki so k nam pribežali od nekod drugod. Migrantov. Na začetku sicer številke človeka prestrašijo, čez čas pa ta postane na njih občutljiv približno toliko, kot je na lanski sneg. In ravno tu je največja moč Verhulstovega romana Hotel Problematik, v osebnih zgodbah prebežnikov, ki v nekem flamskem begunskem centru čakajo, kaj se bo z njimi zgodilo. Čakajo, da jih bo birokratski aparat zavrnil, ali pa čakajo, kdaj bodo zbrali dovolj poguma za nadaljnjo akcijo in skušali do zatočišča priti nekje drugje. Njihove osebne usode bralca presunejo precej bolj kot statistika in številke, Verhulst pa s svojim racionalnim in direktnim slogom pripomore, da bralca še nekaj časa po tem prejetem literarnem udarcu boli v srcu, želodcu, jetrih, ledvicah in glavi. Nenadkriljivo!

“Ker s takšno muko najde odprtino svojih ust, se nikomur v našem bloku niti ne sanja, zakaj je Igor zaprosil za azil. Po mnenju nekaterih ima v Ukrajini impozanten kazenski dosje. Drugi pravijo, da je dezertiral. Tretji menijo, da je pobegnil pred mafijo. Najpomembneje je, da sami vemo, zakaj smo tukaj, da imamo sami dobro zgodbo. In da nikoli ne bomo prav dobro vedeli, zakaj nas tako zlahka spet pošljejo k pošastim, pred katerimi skušamo pobegniti. Stara celina je prenaseljena, pravijo, ni več prostora za nas. Kakor da bi sami zmeraj vprašali druge, ali jim ustreza, da si v tujih sobah uredijo kolonije. Toda to je osebno mnenje in po tem me nihče ne sprašuje.”(str. 40-41)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hotel Problematik.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja