Avgust : veliki slepar

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Karmen Mlinar
Ključne besede augustus, caius iulius caesar octavianus, rimski cesar, 63 pr.n.št.-14 n.št., Rimski imperij, Vladarji
Število strani

183

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Avgustov duh je še danes viden na ulicah Rima, na zidovih, lokih in v kipih. Na majhnem Palatinu še danes stoji »intra pomoerium« Avgustovo bivališče. Avgustovo domovanje je bilo postavljeno ob Apolonovem templju, kot dokaz sorodstvene vezi, zaradi katere je bil mladi princeps ljubljenec boga, ki je poskrbel za uničenje morilcev Cezarja, njegovega prastrica. Vez je bila del legende, po kateri je njegovo Mater Atio oplodil Apolon. Oktavijan je bil Cezarjev pranečak in dedič. Zgodovina ga pozna pod imenom Gaj Julij Cezar Avgust, divi filius, ki je spretno igral reublikanca in se dal imenovati za konzula, ko je imel štirideset let za tribuna ter za najvišjega svečenika in cenzorja, ko je bil star petdeset let. S temi funkcijami postane absolutni monarh, položaj monarha pa naredi za deden. Antonio Spinosa v biografiji Avgust, predstavi neznana dejstva o najbolj hvaljenem cesarju antike.

Še kot mladenič je Oktavijan pogosto govoril v javnosti in to tako dobro, da je pošel obilo aplavzov in čestitk. Vselej je bil obkrožen z mladimi sovrstniki in odraslimi, svojimi oboževalci. Ženske so se vanj zaljubljale, toda »stoka« Atia je vselej uspela ohraniti njegovo čistost. (str. 15)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Avgust : veliki slepar.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi