Vojna in prevrat

Žanrpoljudnoznanstvena knjiga
Narodnostantična književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 1968
Založba
Prevod Jože Šmit
Ključne besede prvi rimski zgodovinar, Rimski imperij, Zgodovina
Število strani

138

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Gaj Salustij Krisp, prvi rimski zgodovinar

Gaj Salustij Krisp (86 do 35 pr. n. š.) je bil prvi rimski zgodovinar, ki je pisal v umentiškem slogu in z osebno prizadetostjo, zato je postal uzor sodobnikom in vsem poznejšim historiografom, zlasti Tacitu, občudovali in posnemali so ga tudi pomembni pisatelji drugih narodov do današnjih dni. Salustijevo delo so bile Historiae-prizori iz rimske zgodovine-ki so se žal ohranile le v nekaj odlomkih. V pričujoči knjigi so upoštevana vsa druga znana Salustijeva dela kot so Jugurtinska vojna, Katalinova zarota, Dve pismi Cezarju. Opisa obeh vojn, od katerih je bila prva dolgotrajno vojskovanje z numidijskim kraljem Jugurto, druga pa obračun z notranjim sovražnikom rimske države, Katilino, sta kritika slabih razmer, ki so vladale med takratnim plemstvom. Pismi, naslovljeni na Cezarja, sta za dodatek, da bi bralcem v celoti predstavili pisatelja.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vojna in prevrat.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(1)

Napiši komentar

Ogledi: 24
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0