Arija

Žanrpsihološki roman
Narodnostiranska književnost, književnost ZDA
Kraj in leto izidaNova Gorica, 2008
Založba
Ključne besede Smrt, Žalovanje, Iran
Število strani

287

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Arija je čudovita in pretresljiva knjiga o tem, kako se mati sooči s smrtjo lastne hčerke in kako jo bolečina žene okrog sveta, vse do Irana, dežele, od koder izhaja njena družina. Glavna Junakinja Jasmin, po poklicu zdravnica, prav tako kot avtorica pričujoče knjige, v nesreči izgubi hčerko. Muči jo krivda, povezana z njeno odtujenostjo od rodne dežele in družine: “Zbegan delček mene želi vedeti, ali sem kaznovana, ker sem Ariji komaj kdaj in zelo bežno ommenila družino v Iranu. Je Arijina smrt srd iranskih bogov, ki se spušča name?” (str. 78).

Odloči se odpotovati – pot jo zanese na streho sveta, v Himalajo, kjer odkrije zdravilno moč premikanja: “V teh preprostih premikih od točke A do točke B, v okoliščinah, ki nudijo le najosnovnejše za preživetje, oropana varnosti, ki jo zagotavljajo poznavanje jezika, kulture in kraja, se povežem s tistim najbolj človeškim v sebi. Sem prečiščena različica sebe. Končno postanem resnična.” (str. 181)

Njeno popotovanje, tako notranje kot po svetu, jo na koncu pripelje domov, k družini v Iran, kjer na koncu najde nekaj utehe, ki jo je iskala.

“Želim si, da bi ti lahko pojasnila, zakaj mi bodo ure meditacije in Himalaja pomagale sprejeti Arijino smrt. Ne poznam odgovora. Samo misel. Sem presadek več narodnosti, priseljenka, katere družinsko vodilo je zapuščanje domovine zavoljo boljše prihodnosti. Mogoče se bom v novem okolju, kjer je nenavezanost način življenja, pomirila z dejstvom, da sem izgubila otroka.” (s. 139)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Arija.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2