Alma M. Karlin: svetovljanka iz province: življenjepis v stripu

Žanrstrip
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Ključne besede Potovanja, Stripi
Število strani

162

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Življenje v stripu

Ko sem slišal, da se nam obeta strip o življenju Alme Karlin, sem bil morda nekoliko skeptičen, saj si nisem znal predstavljati, kako bi lahko tako kompleksno življenjsko zgodbo nekdo predstavil v takšni obliki in to zgolj na 160 straneh. Kako predstaviti zgodbo, ki vsebuje otroške travme, ljubezen do učenja tujih jezikov, osemletno popotovanje okoli sveta, polno življenjskih razočaranj, osamljenosti in bolezni, nerazumevanja z materjo, nekoliko rasističnih po eni in po drugi strani teozofskih nazorov, na zgolj desetih avtorskih polah. Precejšen zalogaj za avtorja, ki sta v tem primeru dva, kar pa ne pomeni nujno, da jima je bilo zaradi tega kaj lažje. Kvečjemu nasprotno. In kako jima je uspelo? O tem se prepričajte sami, pa četudi niste preveliki ljubitelji stripa. Namreč, strip o Almi Karlin ni zgolj življenjska zgodba neke od slovenskih popotnic, v njem je zaobjeto življenje svetovne popotnice par excellence, ki pa je z vsakim dnem spet vse bolj naša, nekoliko manj zapostavljena, kot je še nedavno bila. In k njeni še večji prepoznavnosti bo konkreten strip precej doprinesel. Smela ideja in nje vrhunska realizacija!

Glej tudi:

Mojim Celjanom sem sporočila, da sem se vrnila domov. Vsak dan med tednom sem za dve uri odprla vrata svojega doma in sprejemala obiske ter govorila, govorila, govorila … in odgovarjala na mnoga vprašanja. Obiskovalci si niso radovedno ogledovali predmetov, ampak mene, kakor da bi se hoteli prepričati, ali sem to res jaz … vse drugo jih ni kaj prida zanimalo. (str. 136)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Alma M. Karlin: svetovljanka iz province: življenjepis v stripu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 32
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja