Strip vrača udarec : 56 + 7 celovečernih stripovskih zgodb slovenskih avtoric in avtorjev, 2001–2021

Žanrpriročnik
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaBrezovica pri Ljubljani, 2022
Založba
Ključne besede 21. stoletje, Stripi, Študije
Število strani

162

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Stripi so v zadnjih dvajsetih letih zelo pridobili na popularnosti, vedno bolj so tudi prepoznani kot resna literarna zvrst. Tudi pri nas beležimo ogromno rast novih stripovskih izdaj, tako prevodov tujih kot izvirnih zgodb domačih avtorjev. Žiga Valetič je leta 2012 napisal scenarij in kot sogovornik sodeloval pri dokumentarnem filmu Ko črte govorijo, v katerem je predstavil stripovski medij in ustvarjalni proces od ideje do izdaje stripovske zgodbe. Pričujoča knjiga pa je pregled avtorskih slovenskih stripov za odrasle, ki so kot samostojna tiskana izdaja izšli med leti 2001 in 2021. Avtor uvodoma predstavi osebno povezavo s stripi in njihov vzpon v zadnjih dveh desetletjih. V osrednjem delu obravnavane izdaje razdeli v pet kategorij in vsak strip podrobneje predstavi. Na koncu omeni še nekaj drugih stripovskih zgodb in izpostavi osebnih top 8. Gre torej za podroben pregled slovenske stripovske krajine, ki lahko služi kot uvod v ta žanr, za poznavalce in ljubitelje stripov pa je sistematičen pregled domače ustvarjalnosti, za katero izgleda, da šele dobro dobiva zalet.

Z razmahom osebnih računalnikov, interneta, mobilnih telefonov in vseprisotnega virtualnega sveta je zanimanje za klasično branje začelo upadati, kinocentre pa so polnile vse bolj instantne filmske zgodbe iz ZDA. Na nenavaden način je bilo vse pripravljeno za nov globalni pohod stripa, ki je dobil priložnost, da se za vedno znebi nekdanjih očitkov o ceneni in pogrošni kulturi ter ponudi nekaj več: nekaj pristnega, osebnega, avtorskega, izvirnega, celo ekskluzivnega, umetniškega. (str. 13)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Strip vrača udarec : 56 + 7 celovečernih stripovskih zgodb slovenskih avtoric in avtorjev, 2001–2021.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja