Adios muchachos

Žanrpikareskni roman
Narodnostkubanska književnost, urugvajska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Ferdinand Miklavc
Ključne besede Kriminalci, Humor
Število strani

239

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Daniel Chavarría je Urugvajčan, na Kubi pa živi že od leta 1969, ko je ugrabil majhno turistično letalo in ga prisilil, da je pristalo v Havani. Po poklicu je profesor latinščine in stare grščine, kar je poučeval na univerzi v Havani. Njegova dela zelo optimistično opisujejo mračno socialno podobo sveta. Delo Adios muchachos! je bilo leta 2002 nominirano za nagrado Edgar Allan Poe v ZDA.
Knjiga nam pokaže življenje v sodobni Havani v času vedno globlje gospodarske krize, povzročene zaradi ameriške blokade, ko se zdi, da nič ni več moralno sporno. Prikaže nam lepo, mlado in predvsem zelo iznajdljivo dekle Alicio, ki se preživlja kot prostitutka, kar počne na zelo sofisticiran način.
Ko je Alicia na enem izmed svojih znamenitih pohodov s kolesom naletela na bogatega gospoda Victorja Kinga, se je zdelo, da ji je končno padla sekira v med. Kaj kmalu pa se je pokazalo ravno nasprotno. Victor King je bil znan mednarodni zločinec, ki se je skrival pred roko pravice in si skušal s finančno prevaro zagotoviti bogastvo. Alicia in Victor združita svoje moči in skujeta načrt kako čim prej in čim lažje obogateti. Sledi vrsta zapletov, iz katerih se oba izvlečeta, na njun račun pa obogati nekdo drug. Zato se Alicia ponovno loti kolesarjenja, Victor pa s svojim šarmom poskusi srečo pri bogati vdovi, ki ga je zelo zadovoljna vzela pod svoje okrilje. Na koncu romana so vsi srečni in zadovoljni, saj je vsak iz nastalih zapletov potegnil največ: eni denar, drugi pa svojo svobodo …

Roman je zelo duhovit in sproščen, poln črnega humorja in iskrive spolnosti.

Eden od predvidljivih izidov (tako je bilo pri šestih do štirinajstih strank, ki jih je v minulem letu očarala s svojo kombinacijo biciklistične zadnjice, kitare in odprtosti) je bil, da se je možak pojavil z neznansko količino jestvin in pijač, s katero bi lahko varčni ženski preživeli po več tednov. Del blaga je šel za potrebe prihodnjih strank, del pa na črni trg z nezaslišanimi cenami.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Adios muchachos.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10

Dela avtorja