Dobre knjige
4431 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res dooooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo)
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:4

Boštjan Gorenc

Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res dooooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo)

Bevke, Škrateljc, 2020

Št. strani: 76


Žanr: poljudnoznanstvena knjiga, strip

Narodnost: slovenska književnost

Reformacija in humor

Protestantizem oz. reformacija je kljub izraziti nenaklonjenosti takratne rimokatoliške cerkve izrednega pomena za nastanek slovenskega knjižnega jezika. Jurij Dalmatin s prevodom Svetega pisma v slovenščino in Adam Bohorič s prvo slovnico slovenščine Arcticae horulae spadata med tiste dragocene osebnosti, ki jih upravičeno lahko imenujemo spreminjevalci sveta. V pričujočem stripu, ki ga je narisal Jaka Vukotič, besedilo pa napisal Boštjan Gorenc, na humoren način spremljamo življenje in delo Adama Bohoriča ter Jurija Dalmatina, spoznavamo njune karakterne lastnosti, ljudi, s katerimi sta sodelovala, zgodovino slovenskega naroda in slovenščine v 16. stoletju. Izčrpno spremno študijo o glavnih junakih stripa in razvoju slovenščine v dobi reformacije je prispeval jezikoslovec in literarni zgodovinar dr. Kozma Ahačič. Stripovski biserček edukativne narave, ob katerem se tudi zelo zabavamo.Odlomek iz knjige

Najini deli sta naju preživeli. Svetli zvezdi, ki sta služili za orientacijo nepreštevnim, ki so pluli po morju slovenskega jezika.

(str. 49)

Cobiss povezava


Ključne besede: REFORMACIJA, SLOVENIJA, ZGODOVINA, BIOGRAFIJE


Prispeval/-a: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 18.6.2021 12:46:24
Zadnja sprememba: 18.6.2021 15:43:39
Število ogledov: 911