Dobre knjige
5135 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Frida Kahlo in barve življenja Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:2

Caroline Bernard

Frida Kahlo in barve življenja

Tržič, Učila International, 2020

Št. strani: 336


Prevod: Katja Bizjak


Žanr: biografski roman, družbeni roman

Narodnost: nemška književnost

Viva la vida! Naj živi življenje!

Kratko in razburkano življenje mehiške slikarke Fride Kahlo (1907–1954) je bilo prepleteno s strastjo in bolečino. V ranem otroštvu je prebolela otroško paralizo, zaradi česar je bila njena desna noga tanjša od leve. To hibo je skrivala pod dolgimi, pisanimi krili. Leta 1925, stara 18 let, je bila na avtobusu, ki se je zaletel v tramvaj. Utrpela je zelo hude zlome ključnice, reber, nog, hrbtenice in medenice. Železni drog ji je prebodel trebuh. Zaradi teh poškodb je več mesecev v bolečinah in mavčnih oblogah ležala na hrbtu. Starši so ji dali izdelati posebno stojalo, da je lahko slikala v postelji. Risala je predvsem portrete in avtoportrete, na katerih je upodabljala svoje telesne in duševne rane. Po nesreči je okrevala in shodila, vendar so jo bolečine in številne operacije spremljale do smrti. Dve leti po nesreči je spoznala dvakrat starejšega uglednega mehiškega slikarja Diega Rivero, s katerim se je spustila v strastno ljubezensko razmerje. Leta 1929 je Frida postala njegova tretja žena. Z njim je trikrat zanosila, ampak zaradi posledic nesreče v mladosti, otrok ni mogla donositi. Z Diegom sta se bolestno ljubila in se hkrati spuščala v številne izvenzakonske afere. Umetniška dela Fride Kahlo so postala splošno priznana šele desetletja po njeni smrti. Za časa življenja je kot umetnica več ali manj živela v moževi senci. Kot ženska pa je s svojimi pisanimi oblačili, nakitom in frizuro naredila vtis povsod, kjer se je pojavila. O njej je bilo napisanih že več biografij in posnet film z odlično Salmo Hayek v glavni vlogi.Odlomek iz knjige

Frida je vse pustila tako, kakor je padlo. Mogoče bo pozneje pospravila, zdajle pa se je želela še nekaj časa ukvarjati s sliko.
Na njej sta bila upodobljena ona in Diego. Golobica in slon, jo je prešinilo, medtem ko je opazovala razliko v njuni višini. Mama je imela prav. Diego je bil vsaj za glavo višji od nje in hlačni pas, ki ga je vselej nosil, je njej segal do prsi. Oblečen je bil v trpežno obleko in obut v velikanske delavske čevlje. Frida je bila ob njem videti, kot bi lebdela nad tlemi, saj so njena mala stopala komajda kukala izpod zelene obleke. Diego jo je držal za roko skoraj tako, kakor oče drži svojega otroka. V drugi roki je držal slikarsko paleto. Frida je bila ogrnjena v širok živo rdeč šal z resicami, nosila pa je vpadljivo ogrlico, tisto z žadastimi kamni.

(str.146)

Cobiss povezava


Ključne besede: SLIKARJI, MEHIČANI


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 12.8.2020 14:34:18
Zadnja sprememba: 13.8.2020 9:57:21
Število ogledov: 6109