Dobre knjige
5045 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Dogodivščine na galebjem otoku Očem prijazna knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Vesna Novak

Dogodivščine na galebjem otoku

Maribor, samozaložba, 2019

Št. strani: 203


Ilustracije: Brina Fekonja


Žanr: mladinski roman (mladinski)

Narodnost: slovenska književnost

Dviga plamen se iz ognja, taborišča našega, ki pod goro mirno spava, sredi gozda temnega […] (prva kitica taborniške himne).

Najstniki Anja, Timi, Neja, Filip in Miha so taborniki iz skupine Bumbarji. Nekega julijskega jutra se sami odpravijo na celotedensko taborjenje,kjer jih na daljavo z navodili in namigi usmerja in vodi njihova vodnica Maja. Po vsaki končani nalogi morajo Maji po sms-u poslati geslo, da jim pošlje nova navodila. Da bodo uspešno opravili naloge, bodo morali združiti moči, biti iznajdljivi in znati uporabiti vse svoje taborniško znanje. V prvi knjigi iz taborniške zbirke Bumbarji z naslovom Dogodivščine na galebjem otoku nam pisateljica in dolgoletna tabornica Vesna Novak predstavlja taborniško življenje. Zgodba je zanimiva in hitro berljiva. Razdeljena je na krajša poglavja, ki se končajo z Drobtinico modrosti (npr.:»Več glav, več ve. Morda ne boš imel vedno ti prav, prav tako ne boš kdaj najbolj pameten, a v skupini je pomembno, da vsak prispeva nekaj in se potrudi po svojih močeh […]« (str. 24) ali pa »Če storiš napako, nič hudega. Na napakah se učimo. Pomembno je, da se ne ustrašiš in vedno poskusiš znova.« (str.45)) V drugem delu knjige je priročnik z naslovom Mala šola taborništva, kjer so zbrana taborniška pravila,šege in navade (poroka, straža zastave …), koristni napotki za preživetje v naravi (npr. kako ravnati ob ugrizu kače, kako zakuriti ogenj, postaviti začasno bivališče ipd.) in druge zanimive vsebine iz življenja tabornikov.Odlomek iz knjige

»Počasi, Timi,« reče Anja. »Torej, dobimo se na železniški postaji jutri zjutraj ob 5:40. Bodi točen. Tam nas čakajo vozovnice in kuverta z navodili. Kolikor sem uspela izvedeti od vodnice Maje, nam je načelnica za letos pripravila nekaj posebnega. Jaz sem že čist nestrpna, res ne vem, če bom lahko sploh kaj spala, pa upam, da ne bom česa pozabila,« se za glavo prime Anja.

(str. 7)

Cobiss povezava


Ključne besede: TABORNIŠTVO, PRIROČNIKI, V MLADINSKEM LEPOSLOVJU


Prispeval/-a: Polona Palčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Objavljeno: 17.4.2020 7:03:10
Zadnja sprememba: 17.4.2020 23:12:23
Število ogledov: 2166