Poletje na bazenu

Žanrmladinski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaDob, 2022
Založba
Prevod Alexandra Natalie Zaleznik
Ključne besede V mladinskem leposlovju, Počitnice, Bratje in sestre, Empatija, Kopališča, Plavalni bazeni
Število strani

141

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Poletje na bazenu je predvsem zgodba o sprejemanju drugačnosti. V okolju naših družin, na poti na kopališče, na kopališču nas obkrožajo različni ljudje, vsak s svojo zgodbo, vsak s svojim načinom življenja in razmišljanja. Če jih znamo sprejeti medse, v svoj svet, lahko od vsakega človeka, ki ga spoznamo, ogromno pridobimo. Bukowskijevi otroci (Alf, Katinka in Robi) na bazenu iz vode pred utopitvijo rešijo nekega otroka. Za nagrado dobijo neomejen brezplačni vstop na letni bazen. Pustolovščina se začne. Na poti do kopališča, v okolici kopališča, ob bazenu, spoznajo veliko zanimivih ljudi. Od klošarjev do nogometnih zvezdnikov. Drugačen pa je tudi Robi, ki ga Katinka in Alf sprejmeta takega kot je, ga podpirata, se z njim veselita in mu pomagata pri soočanju z življenjem. Točno tako, kot se podpirata in sprejemata tudi med seboj. Kaj torej drugačnost sploh je? Lahko govorimo o drugačnosti ali samo različnosti med nami? Vsak od Bukowskijev otrok si zada do konca poletja cilje: Alf si želi skočiti iz desetke, Katinka preplavati dvajset dolžin in Robi samostojno plavati. Če jim je uspelo pa izveste, če boste prebrali knjigo. Manjkati pa seveda ne sme tudi čisto malo poletne ljubezni. Knjiga je leta 2020 prejela prestižno literarno nagrado Deutscher Jugendliteraturpreis. Zasluženo.

“Spustil sem se in švigal po zraku, ki je bil svetlo moder, moder, enako kot bazen, v katerega sem se tisti hip potopil. In ko sem odprl oči, še pod vodo, sta se tam naenkrat pojavila Katinka in Robi, potapljala sta se z mano sredi bazena za skakalce, se smejala in mi mahala. Mi, Bukowskijevi, smo preživeli genialno poletje z vsem, kar spada k poletju. Bili smo takšni, kakršni smo pač bili: Robi, Katinka in jaz. Splezal sem iz vode in bil zadovoljen s sabo, s skakalnim stolpom, z bazenom, soncem in vetrom. Katinka je preplavala svojih tisoč metrov, Robi pet dolžin, Pri čemer je bil videti, kot da mu je vseeno za vse, gledal je kot živalca, ki ne razmišlja. Ko je zaključil, si je zaželel krompirček in sladoled, in točno to sva želela tudi midva s Katinko. Sedeli smo na odeji, zobali krompirček in lizali sladoled – ter molčali. Kaj naj bi drugega? Bil je naš zadnji dan, poletja na letnem bazenu je bilo konec. Opazovali smo mroža, ki se je pogovarjal z Adilom. Videli smo Amadouja, Abdoula in Issoufa, ki so se smejali v družbi dveh punc. Videli smo Thorbena in njegovega očeta, sedela sta pred kioskom in jedla pečenice. Samo nekdo je manjkal. Johana.” (str. 136-137)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Poletje na bazenu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3