Zofijin svet

Žanrfilozofski roman, postmodernistični roman
Narodnostnorveška književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 1997
Založba
Prevod Janko Moder
Ključne besede V mladinskem leposlovju, Filozofi, Filozofija, Učbenik
Število strani

537

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

17-18 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman o zgodovini filozofije

Zofijin svet je zgodba o deklici Zofiji, ki dober mesec pred svojim petnajstim rojstnim dnevom v poštnem nabiralniku najde skrivnostno pismo s vprašanjem: “Kdo si?” Sledi še več skrivnostnih kuvert. Dopisovanje se sprevrže v dopisni tečaj filozofije. Z Alfredom Knoxom si najprej samo izmenjujeta sporočila v nabiralniku, kasneje pa se tudi srečujeta in pogovarjata v živo. Poudarjeno besedilo so poglavja iz zgodovine filozofije, nepoudarjeno pa je zgodba o Zofijinih prigodah. Zanimiva in napeta mladinska zgodba je povezovalno besedilo, ki bralca vodi od enega poglavja o zgodovini filozofije do drugega. Zanimiv in nepričakovan je tudi razplet knjige.

Snov za roman je avtor črpal iz svojih izkušenj s poučevanjem filozofije. Marsikje v svetu ga uporabljajo kot učbenik filozofije. Po njem je bil posnet tudi film. Gaarder je leta 1997 je skupaj z ženo Siri Dannevig ustanovil sklad Zofijina nagrada, imenovan po njegovem popularnem romanu. To je mednarodna nagrada za okolje in razvoj, ki se podeljuje vsako leto in znaša 100.000 ameriških dolarjev.

Glej tudi:

“Zofija je pometala s sebe šolske stvari in Šerekanu pripravila skledico z mačjo hrano. Potem je s skrivnostnim pismom v rokah sedla na kuhinjsko pručko.
Kdo si?
Ko bi le sama vedela. Seveda je Zofija Amundsen, ampak, kdo je to? Tega še nikoli ni zares dognala.Kaj, ko bi se pisala kako drugače? Na primer Ana Knutsen? Bi bila potem še ista?”(str. 14)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zofijin svet.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 81
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja