Dobre knjige
3431 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Dogodivščine Jonatana Gullibla : odiseja svobodnih trgov
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Ken Schoolland

Dogodivščine Jonatana Gullibla : odiseja svobodnih trgov

Ljubljana, Nova revija, 2011

Št. strani: 249


Žanr: kratka zgodba

Narodnost: književnost ZDA

"Prosim, skloni se bliže, da mi ne bo treba kričati, " je prosil možakar. "Je že bolje. Svet vladarjev je odločil, da imajo visoki ljudje preveč prednosti." (str.33)

V pričujoči knjigi avtor Ken Scholland naniza temeljna ekonomska načela, za katera pravijo, da gre za obvezno branje za ministre, poslance in župane. Glede na tu napisano, bi si marsikdo pomislil, da se obeta zateženo in dolgočasno branje - nasprotno! Kratke, jedrnate zgodbe, s primeri so odlično branje profesorja ekonomije na Hawai Pacific University. Avtor je dobil za knjigo številne nagrade in priznanja. Skozi pripovedi z odlično domišljijo na satiričen in humoren način prikaže bralcu temeljne ekonomske koncepte. Razlaga npr., da davek na tobak kaznuje kajenje, davek na alkohol pitje, davek na dohodek kaznuje delo. In želja vladarjev je, da smo zdravi, trezni, odvisni in nedelavni. Zatrjuje obenem, da zaščita delavnih mest zmanjšuje nabor novih idej in učinkovitost delovnih procesov, zmanjšuje možnost inovacij, prihaja do več zakonskega omejevanja, manj svobode in v tem stilu dalje. Avtor s popisom potepanja Jonatana Gullibla prikaže ekonomsko političen sistem, ki namesto na vrednotah, ki spodbujajo odgovorno vedenje, temelji na vsakokratnem glasovanju o resnici, morali in moči.Odlomek iz knjige

Ali ne obstaja noben drug način zdravljenja njegove bolezni?
Ha! je zagodrnjala. Nekateri trdijo, da obstaja. Hvala bogu, da ta blebetala nimajo licenc za opravljanje zdravljenja. Za to, da bo ljudem omogočena izbira, je premalo, če zgolj nadziramo in potrjujemo kvalitetno delo zdravnikov. Preganjati smo dolžni tudi vse šarlatane, ki se pretvarjajo, da lahko zdravijo s pomočjo nezakonitih zdravil, neumitih diet, rastlin, igel, dotikov, molitev, svežega zraka, vaj in celo s pomočjo smeha! se je namrščila. Ko jih ujamemo, jih zmečemo v keho, ključ pa nemudoma vržemo stran!

(str. 176)

Cobiss povezava


Ključne besede: EKONOMIJA, SVOBODNI TRG, DRUŽBA


Prispeval/-a: Patricija Dodič , Kosovelova knjižnica Sežana
Objavljeno: 8.4.2020 9:33:57
Zadnja sprememba: 8.4.2020 9:35:41
Število ogledov: 183