Dobre knjige
5124 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Spomini iznad ekvatorja
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Isabella Flego

Spomini iznad ekvatorja

Koper, Libris, 2019

Št. strani: 260


Prevod: Denis Valič


Žanr: spomini, avtobiografski roman, potopisni roman

Narodnost: italijanska književnost

"Afrika je vstopila v moje življenje leta 1973 in me ni več zapustila."

Isabella Flego se po štiridesetih letih v Spominih iznad ekvatorja spominja petih let bivanja v Gani. Sedemdeseta leta prejšnjega stoletja so bila čas, ko je bila socialistična Jugoslavija neuvrščena država in je prodajala svoja motorna vozila v številne države po svetu. Avtoričin mož Aurelio je v Gani vodil vzpostavitev koprskega Tomosovega hčerinskega podjetja, imenovanega Tomos Ghana Limited. Družino Flego so Ganci gostoljubno sprejeli. Živeli so v Kumasiju, središču kulture Ašanti. Zgodbe v knjigi so odete v tradicionalna barvita oblačila, imenovana kente. Prepojene so s posebnimi afriškimi vonjavami, občutki vročine, vlage in sopare. Pod stopali začutimo pesek na zlatih neskončnih plažah. Ustrašimo se tudi strupene zelene mambe in kuščarja na stropu. Celotni družini je Afrika zlezla pod kožo. Če je bil odhod od doma težak, se zdi, da je bil povratek nazaj v Koper, še težji.Odlomek iz knjige

Očarana in uročena od vse te glasbe, gibanja brez predaha in toplih barv, sem doživela čustveno nabite trenutke, ki pa so me popeljali k nekim drugim mislim, k resnemu premisleku o nelagodju. In o kričečem nasprotju, ki ga je izzvala prisotnost nas belcev, udobno nameščenih na tribuni, saj smo bili tu kot gledalci in kot samooklicali »prinašalci napredka in civilizacijskih norm«.
Ko sem gledala predano množično valovanje in kipečo življenjsko energijo enotnega naroda Ašantov, sem to doživela kot spust v njihovo zgodovino, in v tem ni bilo prav nič modernega. To me je naselilo s človeškim trpljenjem, z željo po miru, svobodi, s ponosom in s tesno navezanostjo na zemljo. To ni bila gola folklora, to so potrjevale solze v očeh številnih domačinov.

(str. 83)

Cobiss povezava


Ključne besede: AFRIKA, AFRIŠKA LJUDSTVA, AFRIŠKE KULTURE


Prispeval/-a: Viktorija Kante, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Objavljeno: 22.3.2020 20:26:34
Zadnja sprememba: 20.5.2020 15:47:42
Število ogledov: 1638