Dobre knjige
5232 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Stekleni otroci
Prelistaj


Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,3
Št. ocen:4

Kristina Ohlsson

Stekleni otroci

Dob, Miš založba, 2019

Št. strani: 167


Prevod: Mita Gustinčič Pahor


Žanr: mladinski roman

Narodnost: švedska književnost

Billie se z mamo po očetovi smrti iz mesta preseli na podeželje v staro hišo, nekdanjo sirotišnico s pestro zgodovino, v kateri nobena družina ne živi prav dolgo, med sosedi pa krožijo o njej prav neverjetne zgodbe. Že ob prvem ogledu hiše Billie začuti, da v novem domu nista dobrodošli, a mama vztraja pri selitvi, saj je mesto za obe polno bolečih spominov. Kmalu po vselitvi se začnejo vrstiti nenavadni in srhljivi dogodki, ki Billie prepričajo, da so na delu duhovi. Skupaj s prijateljema začne raziskovati in brskati po starih člankih in iskati povezave med nekdanjimi dogodki in nenavadnimi pripetljaji, ki se ji dogajajo. Ko tudi mama nevarno zboli se Billie zave, da ji zmanjkuje časa, duhove bo treba razkrinkati ali oditi. Zgodba je na trenutke srhljiva in bralca drži v napetosti vse do konca. Roman Stekleni otroci je leta 2013 prejel nagrado švedskega radia za najboljši otroški roman, leta 2015 je prejel nagrado Centra za otroško literaturo latvijske narodne knjižnice in leta 2016 nominacijo za najboljšo kriminalno otroško knjigo na Švedskem.Odlomek iz knjige

Načrt je bil dober. Ko se je Billie nehala pogovarjati z Aladinom, je poklicala Simono, nato pa je šla v spodnje nadstropje, da bi se pogovorila z Josefom. V nasprotju z mamo on ni toliko spraševal, zato jo je bilo sram, ko se mu je zlagala, da mora zaradi šole stopiti v stik z Mannejem Lundom. To je rekla tudi v knjižnici in v muzeju in nikomur se ni zdelo čudno. Tudi Josefu ne.
»Na listek zapiši, kar veš, pa bom jutri preveril,« je bilo vse, kar je rekel.
Preostalo ji je še poiskati Martinov naslov, kar pa ni bilo težko. Ko sta se vselili, je mama dobila njegove kontaktne podatke in listek je visel na tabli za sporočila v predsobi.
Ko se je Josef usedel pred televizor, je šla Billie v predsobo in vzela listek. Pomislila je tudi, da v hiši že dolgo ni slišala ali videla česa čudnega. Odkar je mama zbolela, je bilo v hiši popolnoma mirno, kot bi tisti, ki je prestrašil Billie, menil, da je mamin meningitis dovolj.
Billiejin pogled je ušel k vratom sobe za goste. Bila so zaprta. Najhujše stvari so se zgodile prav v tej sobi. Billie že več dni ni stopila vanjo.
Oklevajoče je šla k zaprtim vratom in prijela za kljuko. Zdaj pa res ni imela razloga za strah, saj ni bila noč, pa še Josef je bil v sosednji sobi. Kljub temu se ji je nekoliko tresla roka, ko jih je odprla. Previdno je vstopila. V sobi je bil vonj po zaprtem.
Ko je prižgala luč in ko je videla, da je bilo vse kot po navadi, si je oddahnila. Celo mizica, ki ji je bila na začetku tako všeč, je bila takšna, kot je morala biti. Brez sporočil in brez odtisov rok.
Tedaj pa je pogledala proti oknu in okamenela. Večkrat je pomežiknila, da bi se prepričala. A prav je videla. Od strahu in presenečenja ji je vzelo sapo.
Okenska polica ni bila prazna. Tam je bilo nekaj, česar ne bi smelo biti.
Nekdo je na polico postavil steklena kipca.

(Str. 131-132)

Cobiss povezava


Ključne besede: DUHOVI, ODRAŠČANJE


Prispeval/-a: Sabina Zore, Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik
Objavljeno: 28.2.2019 7:59:50
Zadnja sprememba: 2.12.2021 12:55:04
Število ogledov: 4475