Dobre knjige
5045 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Skrivnostne solidarnosti: roman
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:3

Pascal Quignard

Skrivnostne solidarnosti: roman

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2017

Št. strani: 188


Prevod: Suzana Koncut


Zbirka: Moderni klasiki
Žanr: družbeni roman, ljubezenski roman, filozofski roman

Narodnost: francoska književnost

Mala mojstrovina velikega mojstra

Skrivnostne solidarnosti je nenavaden roman, sestavljen iz fragmentov, ki tvorijo celoto. Je tudi roman, ki premore avtorjevo interpretacijo romana samega, ki jo je Quignard napisal zaradi tega, ker bojda nihče ni opazil glavnega motiva in teme romana, kar se tudi ne dogodi ravno pogosto. Tudi sam je nisem, dokler nisem prebral zanimive spremne besede, ki jo je prispevala Varja Balžalorsky Antić, a se to pri samem bralnem užitku vendarle ni poznalo.Skrivnostne solidarnosti je tragična zgodba o strasti, zgodba o prepovedani ljubezni, o družinski povezanosti in odnosu do narave, ki premore ogromno različnih branj in ogromno različnih interpretacij. In tudi, če se vaša slučajno ne bo skladala z avtorjevo in (kar se avtorja tiče) ne boste prepoznali glavnega motiva in teme romana, vas v nobenem primeru ne bo pustila hladnih. Mala mojstrovina velikega mojstra!Odlomek iz knjige

Nekateri ptiči so zmožni nezamisljivega žvrgolenja. V našem vrtu (vrtu kmetije, ki se je po moji krivdi spremenil v polje japonskega bambusa) na pusti planoti nad La Clarté je bil tolst slavec, ki je pel zares slabo, res usmiljena vredno.
Tik za prvim parkiriščem pri Ležečih kamnih, na Skalnem rtu, pred shrambo za smetnjake talasoterapevtskega centra, pa je bila sraka, ki je nenehno iskala osupljive rešitve za svoje petje. Improvizirala je čudovite, neprimerljive variacije. Pela je ob devetih. Petnajst do devetih sem se usedel na mah ob peščeni poti vzdolž ograje - če je bilo vlažno, pa kar na rob pločnika s smetnjaki talaso centra - in nestrpno sem čakal, kaj neki si bo izmislila. Nekega dne me je starejši in ljubezniv gost, ki je prišel iz Novotela, vprašal, če bi rad kaj drobiža. Potem se je navadil na mojo navzočnost. Ko je šel mimo mene, ki sem sedel med smetnjaki, me je slovesno pozdravil. Gotovo si je predstavljal, da je človek, ki sedi sredi smetnjakov, lačen ali hoče piti ali pa je nor. Prepričan sem, da si ni nikoli predstavljal, da bi bil to lahko preprosto človek, ki posluša genialno ptico in drhti od lepote njenega petja.

(str. 151-152)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Bukla
link Delo


Ključne besede: FRANCOSKI ROMAN, FILOZOFIJA ŽIVLJENJA, NARAVA, LJUBEZEN, TRAGEDIJE


Prispeval/-a: Samo Roš, Osrednja knjižnica Celje
Objavljeno: 23.2.2018 12:50:56
Zadnja sprememba: 6.10.2022 14:03:10
Število ogledov: 2501