Dobre knjige
5334 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Hiša na Krasu
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Evelina Umek

Hiša na Krasu

Trst, Mladika, 2006

Št. strani: 174


Žanr: družbeni roman

Narodnost: slovenska književnost

Imeti zavetje je pomembno in vsak si ga mora ustvariti sam.

Roman je pripoved o srečanju moškega in ženske v zrelih letih. Barbara v svojih štiridesetih izgubi moža v prometni nesreči. Njeno žalovanje otežuje podrobnost, ki jo je Barbara vedno slutila – sopotnica njenega moža je bila njegova ljubica. Rudi, tržaški Slovenec, ki ga je v mladosti iskanje zaposlitve odneslo v Turin, se na pragu svojih šestdesetih vrne na Kras, da bi prodal rodno hišo. Še vedno je samski, za njim sta dve pomembnejši razpadli razmerji: eno s tržaško Slovenko in drugo z Italijanko v Turinu. Po naključnem srečanju oba protagonista opravljata v sebi inventuro lastnega preteklega življenja, Barbara prevrednoti odnos s svojim sinom Martinom in starši, Rudi pa svojo razpetost med Turin in Trst in z njo med dve kulturi. Ljubezen, ki se rojeva med njima, je prikazana realistično, bolj kot zunanjemu dogajanju lahko sledimo notranjim spremembam, ki jih možnost novega začetka sproža v obeh protagonistih. Kljub temeljni prisotnosti motivov narodne in kulturne identitete, navezanosti na rojstni kraj in družinskih odnosov, je vodilni motiv romana prav soočenje z ljubeznijo – silo, ki v nas sproži samospraševanje in pripravljenost na nepredvidljive življenjske spremembe.Odlomek iz knjige

Ima sina, starše, sestro, prijateljice, s katerimi se lahko zaupno pogovori, toda potrebuje tudi drugi pol, potrebuje moško drugačnost. Zakaj ne bi razmišljala o bližini, o dopolnitvi, ki ne bi bila samo bežna, ampak bi trajala v času. Je to Rudi? Mogoče. Previdno bo stopala na tej poti zbliževanja, počasi okušala njene sadove, nič več ni nestrpno dekle, ki si želi moškega vsega zase in takoj. Upa, da se pred njima pne zadosten lok časa, v katerem bosta lahko odkrila ljubezen, če je to ljubezen. (Str. 170)
Ko je pomislil nanjo, ni nikoli povsem enoznačno pomislil na spolnost, vedno je imel v mislih le bližino in nekega dne bo sama od sebe prišla tudi telesnost, tisto stanje duha in telesa, ki bo vključevalo tudi dotik, ne kot dosežek, ampak kot element celote, razumevanja, pripadnosti.

(Str. 148)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Več o avtorici in njenem delu


Ključne besede: IDENTITETA, SMRT, ODNOSI MED SPOLOMA, ŽALOVANJE, LJUBEZEN


Prispeval/-a: Magda Vremec Ragusi, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Objavljeno: 27.10.2017 22:48:08
Zadnja sprememba: 27.10.2017 23:03:58
Število ogledov: 3422