Dobre knjige
5135 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Miruna, povest
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
0
Št. ocen:0

Bogdan Suceavǎ

Miruna, povest

Ljubljana, Modrijan, 2016

Št. strani: 134


Prevod: Aleš Mustar


Zbirka: Bralec
Žanr: družbeni roman, družinski roman (tudi rodbinski), povest, zgodovinski roman

Narodnost: romunska književnost

Meta - pravljica magičnega realizma

Ta kratek roman (slikovita povest) je spleten iz vsemogočih ljudskih pripovedk nekdanjega romunskega podeželja. Prepletajo se preprosto vsakdanje življenje izolirane romunske vasice in nadnaravni pojavi, trdo življenje, revščina in pravljična moč ljudskega izročila. Skozi pripovedovalčeve oči nas potegne v mitološki svet duhov in magije, prvobitni in otroški svet, ki pa ga ne presoja in se ne obremenjuje s tem, kaj je res in kaj fikcija. Tak prečudovit lirični svet obstaja, pa čeprav le v povesti, in se iz roda v rod s pripovedovanjem ohranja skozi generacije.Odlomek iz knjige

Toda govorilo se je, da je iz njegove palice prišel nekakšen grom ali val, zelen izcedek travnate barve, ki je zverema iz teles vzel življenje in ju spremenil v kamen. Od daleč naj bi to videl Niculae, mož, ki je kopal vodnjake in je prav takrat hodil po hribu, in ta je ljudem natančno opisal, kako je prišlo do preobrazbe iz zveri v skalo, ne da bi se mu to zdelo kaj posebej čudnega, saj je tudi vodnjakar poznal nekaj urokov, s katerimi so se stvari spreminjale v kamen. Stara Firovka, ki je znala prerokovati iz pšeničnih zrn, ki je znala drugega uročiti z listi mandragore ali na dan Janeza Krstnika brati prihodnost iz ledu, ki je sprva, v prvih stotih letih svojega življenja, prihodnost napovedovala iz kokošjega drobovja, še nikoli ni slišala, da bi kak človek imel toliko moči nad naravo, da bi rise spremenil v kamen.
Ko je prišla pomlad, so ljudje na Constantina Berco začeli gledati kot na enega izmed njih, čeprav so o njem krožile različne govorice. Jasno je bilo, da si ni dobro biti v laseh s človekom, ki šepa, strelja s puško, dela vraže s svetlobo in s palico kliče strele.

(str. 30-31)

Cobiss povezava


Ključne besede: DUHOVI, LEGENDE, MITOLOGIJA, ZGODOVINSKI ROMAN, RODBINE, REVŠČINA, PODEŽELJE, LJUDSKO IZROČILO, MAGIJA


Prispeval/-a: Cveta Hribernik, Knjižnica Domžale
Objavljeno: 28.8.2016 11:45:16
Zadnja sprememba: 16.9.2016 15:18:38
Število ogledov: 2020