Dobre knjige
5135 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Laurus
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,5
Št. ocen:11

Evgenij Germanovič Vodolazkin

Laurus

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2015

Št. strani: 306


Prevod: Lijana Dejak


Zbirka: Moderni klasiki
Žanr: zgodovinski roman, družbeni roman

Narodnost: ruska književnost

O življenju srednjeveškega človeka

Težko si predstavljamo, kako je razmišljal zgodovinski človek, ko pa se že politična zgodovina vedno interpretira z vidika zmagovalcev. Lahko si nekoliko predstavljamo tegobe, ki so zaznamovale njegov vsakdan, pa vendar se težko postavimo v njegovo kožo, saj niti približno ne vemo, na kakšen način se je z njimi spopadel. Niti ni problematično to, da si takšnega življenja ne bi znali zvizualizirati, pomembnejša so sama občutja, ki so pri premagovanju vsakdana prevevala slehernika, vsa ta pa so vse preveč vezana na okoljski, zgodovinski in verski prostor, v katerem je naš junak prebival. Torej, gre za nekakšen nazor, o katerem nekaj vemo, a ga nikdar nismo živeli. Laurus je zgodovinski roman, v katerem pa politična zgodovina nekega obdobja in prostora ne igra bistvene vloge. Laurus je roman o srednjeveškem človeku in o njegovem vsakdanu. Vodolazkin za glavnega protagonista romana seveda ni postavil povprečnega ruskega srednjeveškega kmeta, saj bi bila ta izbira vse preveč neatraktivna. Rajši se je odločil, da bo v središče zgodbe postavil ljudskega zdravilca (nekakšnega vrača) ter preko njegove zgodbe bralstvu predstavil življenje prebivalstva Rusije v obdobju poznega srednjega veka. Obdobje, ki ga je avtor za svojo obravnavo izbral, ni nobeno naključje, saj je Vodolazkin eden vodilnih ruskih strokovnjakov s področja stare cerkvene slovanščine in tudi pravoslavnih žitij, ki so tem obdobju nastajala. Ruski literarni kritiki so prepričani, da je Lazarus eno najpomembnejših leposlovnih del, ki so v zadnjem tisočletju nastala na tem prostoru in morda celo širše. Sam se v takšna podajanja ocen ne bi spuščal, je pa to prav gotovo knjiga, preko katere lahko radoveden in morda malce bolj vztrajen bralec izve ogromno o slehernikovem srednjeveškem vsakdanu. Laurus je roman o srednjeveškem človeku.Odlomek iz knjige

Na bregu Velike reke, kjer je stal samostan, je bilo komarjev ogromno. Za samostanskim obzidjem, kamor obrežni veter ni segal, jih je bilo celo več kot ob vodi. Še nihče jih ni videl toliko. Krvosesi so bili plod nenavadno vroče pomladi.

Srednjeveški človek je imel odkrite samo obraz in roke do zapestij, a tudi to je bilo dovolj, da so prebivalci Pskova izgubljali potrpljenje. Praskali so se, si pljuvali na dlani in razmazovali slino po koži, saj so menili, da si bodo tako olajšali trpljenje zaradi pikov. Pobesnele žuželke se niti niso več zadovoljile z odkritimi deli telesa in so prebadale celo debela oblačila.

(str. 124)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Konteksti
link Pogledi
link Dnevnik


Ključne besede: RUSKA KNJIŽEVNOST, ZGODOVINSKI ROMAN, SREDNJI VEK, ŽIVLJENJE


Prispeval/-a: Samo Roš, Osrednja knjižnica Celje
Objavljeno: 21.4.2016 16:50:06
Zadnja sprememba: 28.4.2016 9:49:06
Število ogledov: 7673