Dobre knjige
5124 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Ana in črni skakač
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:2

Fynn

Ana in črni skakač

Koper, Ognjišče, 2003

Št. strani: 176


Prevod: Branko Gradišnik


Žanr: pedagoški roman (poučni)

Narodnost: angleška književnost

O tem, kaj se skriva za računi in o drugih rečeh.

V knjigi Ana in črni skakač se nadaljuje zgodba o deklici Ani, ki jo je avtor Fynn predstavil v delu Gospod Bog, tukaj Ana. Deklico je Fynn nekega meglenega jutra davnega leta 1930 našel v londonskem doku ter jo odpeljal domov k svoji materi, naj skrbi zanjo. Pri njih je ostala do svoje rane smrti in vse očarala s svojo iskrenostjo, odprtostjo in zvedavostjo. Tudi v tej knjigi jo spremljajo Fynn, Matka, Spod Bog, med novimi prijatelji pa je Črni skakač. Stari profesor John, zaverovan v znanost, ji je ob smrti hvaležen, ker mu je Ana odkrila, da nam znanost nikakor ne more dati odgovorov na najgloblja vprašanja. Knjiga, ki je bodo veseli tudi ljubitelji matematike, saj v njej kar mrgoli računov.Odlomek iz knjige

Povedal sem mu, da si Ana v resnici želi, da bi znala računati z angeli in mogoče celo s Spodom Bogom, ker pa nihče ne ve, na koliko prstov bi računal angel, se je naučila različnih števnih sistemov, potenc, eksponentov in takšnega.

Kmalu se je lahko prepričal, da računanje ni ne vem kako težavno, potem ko dobiš grif. Težave so povzročala vprašanja, ki mu jih je zastavljala potem. Skušal sem mu povedati, kako je bilo s tistimi petdesetimi plešci, o katerih me je spraševala. Bila je namreč neka cerkev in vsako nedeljo je prišlo vanjo petdeset plešcev in vsak od njih je imel na glavi naslikano število - od 1 pa do 50. V kupoli je bil angel s fotografskim aparatom, ki je vsako nedeljo posnel številke na njihovih temenih, vsako nedeljo pa so sedeli v drugačnem zaporedju, kar bi bilo vse lepo in prav, če ne bi Ane zanimalo, koliko bo star vikar, ki je imel zdaj trideset let, ko bodo plešci naposled spet posedli v prvotnem zaporedju. Izračunal sem ji to. Če sem našel pravi odgovor, potem bi bil vikar star 5,848846 na 62. Preden bi se vzorec ponovil, bi bil vikar vsekakor prestar, da bi naju še zanimal, sem si rekel. Bil bi silno star, starejši od Metuzalema, starejši tudi od vrlega tiranozavra. Starejši bi bil od seštevka starosti vseh ljudi, ki živijo na svetu, presneto! Morda bi bil starejši celo od ... Ne! To pač ni mogoče. Vedel sem, kaj bi mi odgovorila, če bi ji postregel s takim odgovorom.
Ufa, Fynn - a ni to računstvo čudovita reč!?Cobiss povezava


Ključne besede: OTROCI IN ODRASLI, VREDNOTE, ŽIVLJENJSKA MODROST


Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Objavljeno: 28.7.2015 8:29:40
Zadnja sprememba: 23.12.2015 13:35:42
Število ogledov: 3191