Dobre knjige
4626 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Tudi Abraham ne more nič za to
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Ephraim Kishon

Tudi Abraham ne more nič za to

Maribor, Hiša knjig, 2008

Št. strani: 167


Prevod: Alja Lipavic Oštir
Ilustracije: Ciril Horjak


Žanr: kratka zgodba

Narodnost: judovska književnost

Ephrain Kishon je znan izraelski humorist, satirik. Satira je na knjižničnih policah mnogokrat prezrta, a spomnim se še velikega povpraševanja po njegovih knjigah. Kako desetletje, dve nazaj? Bila je tista vrsta povpraševanja, ko tudi knjižničar ne pride do knjige. A sedaj je (trenutno) že lep čas mir tudi okoli Kishona. Redko si ga kdo izposodi, zaželi. Škoda. Ker gre v tem primeru za tisto vrsto kratkih zgodb, ob katerih se lahko ves čas zarotniško muzaš in mežikaš sobralcu na nasprotni strani domišljijske mize. Zgodbice so primerne tudi za tiste, ki ne premorejo doživljajske sape ali pa "za vmes", za na letalo, plažo ali kar tako. Dolge so povprečno dve strani. Za smeh, nasmešek ali vsaj kimanje - kimanje preciznemu opazovanju, saj Kishon je profesionalec kot je profesionalec taksist na letališču v njegovi zgodbi. Ta po štiridesetih letih dela prepozna celo to ali je potniku servirala nemarna stevardesa, kakšne so zamude in ali je bil nad Grčijo vihar. Zgodbice, ki črpajo iz vsakdanjika vseh nas. Mogoče se boste prepoznali v zadregi, ker so vam zasedli prostor na tribuni ali tisti ob nakupovanju čevljev z ženo. Mogoče ob srečanju s frizerjem, ki ne razume najbolje, kaj pomeni "samo malo oblikovati" frizure. Zagotovo se boste nasmejali emancipirani štoriji o maskiranju atleta v žensko, ki ga vse ženske tudi - premagajo ali se spomnili kakega intervjuja s slavnim gostom, katerega cilj je, da pohvali nas, oj, na/as. Naj vas ne prepričujem za branje te zbirke kot knjigarnar v njegovi zgodbi prepričuje svoje stranke s padcem v jašek, podkupovanjem z nagradami in pištolo na sencah;). Nagrada na koncu je vendarle dovolj mikavna. Izvedeli boste, kako lahko razorožite nasilneža na cesti in to še ni vse. Gratis dobite tudi intervju avtorja s samim sabo. Uganili ste. Res je drugačen. Poln soli.Odlomek iz knjige

Idiiiooot! Običajno se moj Idiiiooot izgubi v istem avomobilskem pozdravu mojega zelo cenjenega nasprotnika in oba jezna nadaljujeva pot. Toda včasih se zgodi, da takšen idiot izstopi, bahaško stopi proti meni in zakriči: A ne moreš paziti, ti kreten? Moj domišljije poln odgovor na tako nekvalificiran napad se običajno glasi: Zakaj se ne paziš, ti purac!

(Purac se mi zdi posebno rafinirana poteza: beseda rahlo spominja na nekaj drugega, vendar zaradi nje ni možno tožiti.) Tako je bilo pred približno mesecem dni, Potem se mi je pa zgodilo nekaj popolnoma nepričakovanega.

Cobiss povezava


Ključne besede: HUMOR


Prispeval/-a: Ksenija Medved, Mestna knjižnica Grosuplje
Objavljeno: 22.7.2015 18:02:59
Zadnja sprememba: 30.7.2015 20:47:06
Število ogledov: 3475