Dobre knjige
5135 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

HHhH E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,2
Št. ocen:18

Laurent Binet

HHhH

Ljubljana, Mladinska knjiga, 2015

Št. strani: 414


Prevod: Vesna Velkovrh Bukilica


Zbirka: Roman
Žanr: zgodovinski roman, vojni roman

Narodnost: francoska književnost

Atentat na desno roko bivšega rejca kokoši pa tudi roman o nastanku romana.

HHhH. Himmlers Hirn heisst Heydrich ali Himmlerjevi možgani se imenujejo Heydrich. Že iz samega naslova je razvidno, da knjižni prvenec Laurenta Bineta obravnava življenje človeka, ki so se ga nasprotniki nacističnega sistema najbolj bali. A vendar je avtor kompozicijo romana zastavil nekoliko drugače, kakor smo vajeni. HHhH namreč ni smo zgodba o Reinhadu Heydrichu, med drugim tudi avtorju »dokončne rešitve judovskega vprašanja«, temveč je tudi zgodba o njegovih eksekutorjih, pa tudi zgodba o nastanku romana samega. Inovativen pristop, ki pa ga avtor naravnost mojstrsko vpelje in ne popusti do samega konca romana. Binet je izbral zanimivo tematiko in, kljub temu da velja za literarnega zelenca, ni izpustil priložnosti, da bralca ne bi seznanil s posledicami, ki jih je atentat prinesel češkemu ljudstvu in te so bile grozljive. Prav tako ni izpustil priložnosti, da bi nakazal, kako bi se lahko stvari odvile precej drugače, če ne bi enega od akterjev premagal pohlep. HHhH štrli iz povprečja produkcije zgodovinskih romanov bolj zaradi avtorjevega pripovednega načina in kompozicije, kot pa zaradi same osnovne zgodbe, pa čeprav tudi ta ni od muh. Vsekakor pa Laurent Binet ni noben literarni zelenec, pa čeprav je HHhH njegov knjižni prvenec. Nekaterim avtorjem pač uspe že v prvem poskusu.Odlomek iz knjige

Prebral sem super knjigo, ki ima za ozadje dogajanja atentat na Heydricha. Češki roman je, napisal ga je Jiří Weil. Imenuje se Mendelssohn je na strehi.
Naslov se navezuje na prvo poglavje, ki se bere malodane kot šala. Češki delavci so na strehi praške opere, da bi sneli kip skladatelja Mendelssohna, ker je bil Žid. Ukaz je prišel od Heydricha, zaljubljenca v klasično glasbo, ki je bil nedavno tega imenovan za protektorja Češko-Moravske. Ampak na strehi je cela vrsta kipov, Heydrich pa ni povedal, kateri je Mendelssohn – in kaže, da ga nihče, tudi nobeden od Nemcev, ni znal prepoznati. Vendar si Heydricha nihče ne bi drznil motiti zaradi česa takega. Nemški esesovec, ki nadzira nalogo, se torej odloči na lastno pest in pokaže češkim delavcem kip, ki ima največji nos, ker pač iščejo Žida. Zgodi pa se katastrofa: lotijo se Wagnerja!

(str. 193)

Cobiss povezava
HHhH - Biblos


Glej tudi

link Bukla - Knjiga: HHhH
link Konteksti: HHhH: o zgodbi in njenem nastajanju


Ključne besede: ATENTATI, NACIZEM, SVETOVNA VOJNA 1939-1945


Prispeval/-a: Samo Roš, Osrednja knjižnica Celje
Objavljeno: 25.3.2015 17:45:49
Zadnja sprememba: 6.10.2022 13:00:34
Število ogledov: 8582