Dobre knjige
5253 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Ognjeni trije. 3, Vihar
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:1

Igor Karlovšek

Ognjeni trije. 3, Vihar

Dob pri Domžalah, Miš založba, 2023

Št. strani: 231


Ilustracije: Milanka Fabjančič
Spremna beseda: Miha Pohar


Zbirka: Ognjeni trije
Žanr: mladinski roman (mladinski), pustolovski roman (mladinski)

Narodnost: slovenska književnost

Nadaljevanje slovanske pustolovščine 3

Nadaljevanje zbirke Ognjeni trije se začne z bojem dveh od trojčkov, Vlada in Vuka v družbi Zore, proti Obrom. Na pobudo Zore se zaradi nerešljive situacije predajo, kar pa zaplete nadaljevanje zgodbe. Živa v družbi Kaline uspe premagati napadalca, ne da pa ji miru misel, da bi ga pustila umreti, zato mu vseeno pomaga. Razmišlja namreč dolgoročno, da bo moška pomoč še kako pomembna, ko se bodo premaknili naprej ob koncu zime. Plamen, ki je že nekaj časa prepuščen sam sebi, se izkaže v tekmovanju najboljšega lokostrelca med Obri in postane njihov poveljnik. Ko se vanj zagleda kaganova hči Širaz, se za Plamena hitro najde posebna naloga. Prepletanje zgodb naših junakov napoveduje še težko in naporno pot. Med drugim Živa rodi Plemenovo hčerko, ki jo poimenuje Miluša. Plamen ne sreča bratov, ki ju pred kagana pripeljejo njuni ujetniki, hkrati pa se jima kljub trpljenju in smrti, ki se jima obeta, najde rešitev, da uspeta zbežati. Nato nastopi pomemben trenutek, da se tudi brata Vlad in Vuk podata vsak po svoje. Trojčki se sedaj prvič vsak zase spopadajo s preizkušnjami. Beg, zarote, boji, preživetje, posilstvo, vse to in še več sledi v tem delu zbirke. Tudi nove ljubezni in srečnih naključij ne primanjkuje. Pričakujte napeto in pustolovsko branje o slovanskih pustolovščinah.Odlomek iz knjige

Širaz je bila tiho. Ni se spodobilo veliko govoriti v prisotnosti moškega. Ženske so se pogovarjale med seboj, imele so svoj svet, mešanje moških in ženskih misli je bilo vedno težavno. Moški niso imeli veliko potrpljenja, in če ni bilo hitro po njihovo, so kmalu uporabili močnejše orožje.
Tista »ker jaz tako pravim« ali »moraš poslušati, ker sem moški« sta vedno zmagala. Širaz se je znala pogovarjati samo z mamo, z očetom pač ne.

(str. 66)

Cobiss povezava

Glej tudi

link Miš


Ključne besede: SLOVANI, IZGNANSTVO, BRATJE, PUSTOLOVŠČINE


Prispeval/-a: Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica
Objavljeno: 14.11.2023 12:56:30
Zadnja sprememba: 14.11.2023 12:56:30
Število ogledov: 232