Dobre knjige
5253 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Doma
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1









Judith Hermann

Doma

Ljubljana, Lud Šerpa, 2023

Št. strani: 162


Prevod: Slavo Šerc


Zbirka: Klasična šerpa
Žanr: psihološki roman

Narodnost: nemška književnost

Pustiti, da priplava na površje.

Roman je prvoosebna pripoved neimenovane 47-letne ženske. Ta se iz urbanega okolja, kjer je živela z možem in hčerjo, preseli v samotno hišo k morju. Tu sezonsko dela v bratovi gostilni. Pripoved nastaja po prvem letu njenega življenja na odmaknjenem podeželju. Njeni družabni stiki so omejeni na ozek krog ljudi (brat Sasha, njegova partnerka Nike, soseda Mimi, njen brat Arild in njuna starša Amke in Onno). Občasno si protagonistka romana dopisuje z bivšim možem Otisom, edini stik s hčerjo Ann so občasna sporočila z geografskimi koordinatami, kjer se hči, ki nenehno potuje, nahaja, in zelo redki video-pogovori na daljavo. Roman je pripoved o življenjski krizi, o obdobju, ki bi lahko spremenilo življenje protagonistke, postalo prelomno. V roman nas uvede pripovedovalkin davni spomin na obdobje v preteklosti, ko je že bila na življenjskem križišču – trenutek, ki ga nenehno intenzivno podoživlja. Posebno simbolno moč v romanu ima prostor – na začetku romana se pojavi zaprt zaboj, ki se v različnih variacijah pojavlja skozi roman (zgodba stranske osebe Nike, past za živali …) in delo tudi zaključi. Kontrast temu je odprta obmorska pokrajina in samotno, a hkrati svobodno bivanje v prostorni hiši. Avtorica nam življenje osrednje osebe razkriva zelo premišljeno, postopoma, veliko ostane neizrečenega. Bolj kot zunanje dogajanje je v besedilu pomembno pripovedovalkino predelovanje lastne notranjosti, prečiščevanje spominov, predelovanje minulih in sočasnih medosebnih odnosov in travm iz otroštva – njen počasen prehod od pasivne ujetosti v okoliščine v aktivno zavedanje same sebe in samoobrambo. Zelo globoko, mestoma presunljivo besedilo, z malo, a zelo posebnimi, s travmami in okoljem obteženimi osebami. Izpisano tudi z nepovedanim, grenkimi spoznanji, samozatajevanjem, temnimi občutji in atmosferami ter odprtim koncem, kar nudi številne možnosti bralnih interpretacij. Judith Hermann (rojena 1970 v zahodnem Berlinu) je večkrat nagrajena nemška avtorica (dobitnica nagrad Hugo Ball, Bremer Literatur-Förderpreis, Kleistove nagrade, nagrade Erich Fried ...). V slovenščini sta izšli zbirka kratkih zgodb Poletna hiša, pozneje in obravnavani roman, zgodbe Judith Hermann so tudi v antologijah Zgodbe iz Nemčije in To ni vsa moja zgodba. Vsa dela je prevedel Slavo Šerc.



Odlomek iz knjige

Pomislim, da bi lahko bila drugačna kot takšna, kot sem zdaj. Lahko bi bila tudi nekdo, ki za zajtrk vsako jutro poje tri trdo kuhana jajca in zraven bere časopis, v katerem ni slabih novic, in čudim se, da še vedno upam, da lahko odločam, kdo hočem biti in kaj bi lahko bila.

(Str. 100)

Nagrajena knjiga: 

Bremen Literarur Preis 2022

Rheingau Literatur Preis 2021

Cobiss povezava


Ključne besede: ŽIVLJENJSKE SPREMEMBE, ŽENSKE, LOČITEV, PARTNERSKI ODNOSI, KRIZA SREDNJIH LET, MATERE IN HČERE, TRAVME, DRUŽINE


Prispeval/-a: Magda Vremec Ragusi, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Objavljeno: 25.10.2023 21:36:50
Zadnja sprememba: 26.10.2023 13:40:46
Število ogledov: 839