Dobre knjige
5256 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

V iskanju pristnosti
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,0
Št. ocen:1

Clare Pooley

V iskanju pristnosti

Brežice, Primus, 2022

Št. strani: 323


Prevod: Eva Žerjav


Žanr: družbeni roman, družbenokritični roman, moderni roman

Narodnost: angleška književnost

V času vsesplošne digitalizacije se lahko vprašamo, koliko si nas danes resnično vzame čas, da spozna ljudi, ki živijo in delajo v njegovi bližini, v resničnem življenju? Prvenec Clare Pooley nam prikaže, kaj se zgodi v sodobni londonski soseski, potem ko eden od njenih prebivalcev prebije običajno vljudno socialno distanco in spodbudi eksperiment resnične komunikacije. Julian Jessop, ekscentričen priznani umetnik, v zeleno beležnico zapiše svojo resnico - kako zelo osamljen je po izgubi svoje žene Mary - in povabi naključnega bralca, da vanjo zapiše svojo resnico in jo podeli naprej. Beležnico namenoma pusti v lokalni kavarni, kjer jo najde njena lastnica Monica, ki si obupno želi lastne družine in sprejme izziv. Napiše svojo resnico in jo posreduje naprej. Drug za drugim se jima pridruži še nekaj ljudi iz soseščine, ki v zvezku delijo svoje resnične življenjske zgodbe. Med njimi so odvisnik in nekdanji borzni posrednik Hazard, avstralski vrtnar Riley in kraljica družbenih omrežij, mlada mamica Alice. Monicina kavarna kmalu postane dom za različne nesrečne duše. Seveda pride tudi do zapletov in težkih občutkov, čeprav z najboljšimi nameni, vendar počasi pridobijo medsebojno zaupanje in naklonjenost ter pazijo drug na drugega. Kljub temu, da zelena beležnica, ki jih je povezala, nazadnje spet pripotuje do Juliana, pa čisto na koncu konča v rokah čuvaja parka Dava in mislimo si lahko, da bo še naprej potovala med ljudmi, jih povezovala in spreminjala njihova življenja. Roman V iskanju pristnosti je osebna zgodba avtorice Clare Pooley, ki je v osrednjih osebah pravzaprav opisala svoje nekdaj na videz popolno življenje mame, zaposlene v svetu oglaševanja, ter svojo odvisnost in boj z alkoholom. Uspelo ji je ponuditi bralcu spodbudno in toplo zgodbo o resnici, prijateljstvu in moči povezanosti.Odlomek iz knjige

Kako dobro poznate ljudi, ki živijo v vaši bližini? Kako dobro oni poznajo vas? Ali sploh veste, kako je ime sosedom? Ali bi opazili, če bi bili v stiski ali če več dni ne bi šli iz hiše?
Vsi lažemo o svojem življenju. Kaj bi se zgodilo, če bi namesto tega povedali resnico? Tisto eno stvar, ki vas opiše in ob kateri vse postane jasno? Ne na spletu, temveč resničnim ljudem okoli sebe?
Mogoče nič. Ali pa bi vam to, da ste povedali svojo pravo zgodbo, spremenilo življenje ali življenje nekoga, ki ga še ne poznate.
To bi rad izvedel.

(str. 9-10)

Cobiss povezava


Ključne besede: RESNICA, ISKRENOST, ODNOSI, LJUBEZEN, SLUŽBA, PRIHODNOST, USODA, ODNOSI MED SPOLOMA, ŽIVLJENJSKI DOGODKI, ISKANJE SAMEGA SEBE, DRUŽBENOKRITIČNI ROMAN, ŽIVLJENJSKE SPREMEMBE, PRIJATELJSTVO, POVEZANOST, SOČUTJE


Prispeval/-a: Gabriela Grlica, Ljudska knjižnica Metlika
Objavljeno: 2.3.2023 22:51:47
Zadnja sprememba: 2.3.2023 22:51:47
Število ogledov: 1156